Начало Свят Турция ограничава изучаването на френски език и култура в университетите си

Турция ограничава изучаването на френски език и култура в университетите сиКатегория Свят | 2018/05/10 at 4:30 PM | 99
Коментари ->> Добави Коментар

Турция преустанови отварянето на департаменти за френски изследвания в университетите си. Това обяви високопоставен представител на турската образователна система в разгара на разрастващ се скандал с Франция заради призив на известни френски личности да бъдат премахнати някои пасажи от Корана, съобщава “Ройтерс”.Служителят на Съвета за висше образование коментира, че турските университети няма да отварят каквито и да е нови френски департаменти и че 16-те съществуващи департамента без записани студенти няма да могат да приемат нови студенти.

На 19-те департамента, в които понастоящем следват студенти, ще им бъде позволено да приемат нови студенти и да продължат академичната година нормално.

Ходът с налагането на ограничения на френските департаменти е част от “реципрочност” на отношенията с Франция, изтъкна служителят на Съвета за висше образование, добавяйки, че нямало бакалавърски програми, предлагащи изучаване на турска литература във Франция.

Отношенията между Анкара и Париж, които са вече напрегнати заради различията за Сирия, се обтегнаха допълнително след публикуването на отворено писмо във Франция, в което 300 известни личности призоваха да бъдат премахнати определени стихове от Корана.

Подписалите се, сред които са бившият френски президент Никола Саркози, актьорът Жерар Депардийо и певецът Шарл Азнавур, изтъкват, че стиховете “разпространяват насилствени и антисемитски идеи“.

Това предизвика остър отговор от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и министри от неговата управляваща ислямистка Партия на справедливостта и развитието.

“Работа ли ви е да правите такива коментари? Разглеждаме това само и единствено като отражение на невежеството виНе се различаване от ДАЕШ(“Ислямска държава”)… Независимо колко нападате това, което е свещено за нас, ние няма да сторим същото. Ние не сме толкова жалки“, подчерта Ердоган.

Франция е един от най-гласовитите критици на военната операция на Турция в Северна Сирия срещу “Отрядите за защита на народа” на сирийските кюрди, които Турция смята за терористична организация.Етикети: # #

Категория Свят | 2018/05/10 at 4:30 PM
100 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Нюз | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама