Учени откриха метод за предсказване продължителността на живота

      Публикувано на Tuesday, 23 June , 2020      1136 Прегледа     
Учени откриха метод за предсказване продължителността на живота

  • Любопитно

Американски учени откриха, че степента на натрупване на генетични мутации може да предскаже колко години ще живее човек.

При жените този метод също ще позволи да се прогнозира периода на плодовитост. Резултатите от изследването са публикувани в „Scientific Reports“.
Учените отдавна знаят, че увреждане на ДНК се случва непрекъснато през целия живот, но тялото има механизми за възстановяване, които предотвратяват натрупването на вредни мутации.

С течение на времето тези механизми стават по-малко ефективни, затова например възрастните родители по правило предават повече генетични мутации на своето потомство по зародишна линия – яйцеклетката и спермата.

Американски биолози от университета в Юта и университета в Луисвил установиха, че скоростта, с която човек придобива ДНК мутации, може да служи като биомаркер на стареенето и може да предскаже продължителността на живота дори при младите хора, както и плодовитостта при жените.

В основата на изследването е базата данни на Центъра за изследване на човешкия полиморфизъм (CERN) – международен институт за генетични изследвания в Париж, който играе ключова роля в много големи изследвания, допринасящи за съвременното разбиране на човешката генетика.

Изследването включва 41 семейства, състоящи се от три поколения. Авторите анализирали кръвни ДНК последователности в тройки от 61 двойки баби и дядовци от първо поколение и едно от техните деца.

Изследователите сравнили мутациите, открити в кръвната ДНК на двете поколения и по този начин са определили броя мутации, които всеки родител е натрупал в яйцеклетката или спермата към момента на зачеването, а също така изчислили за второто поколение броя на новите мутации, натрупани по време на живота и скоростта на тяхното натрупване.

Тъй като това изследване е ретроспективно, учените имали възможност да сравнят продължителността на живота с броя на натрупаните мутации, не само за по-старото, но и за средното поколение.

Оказало се, че младите хора, придобили по-малко мутации от родителите си и натрупали по-малко през живота си, живеят около пет години по-дълго от тези, чийто темп на растеж на мутацията е по-висок. Тази разлика е сравнима с последствията от тютюнопушенето или липсата на физическа активност.

„По този начин, в сравнение с 32-годишен мъж със 75 мутации, очакваме 40-годишен мъж със същия брой мутации да остарее по-бавно и да живее по-дълго“, казва един от двамата ръководители на изследването от университета в Юта, професорът по човешка генетика, д-р Ричард Каутън.

„Ако резултатите бъдат потвърдени от други независими проучвания, това ще има огромни последици, казва вторият ръководител, д-р Лин Джорд. „Това означава, че можем да намерим начини да се подмладим и да живеем по-дълго.“

Учените открили също, че скоростта на натрупване на мутации се увеличава по време или малко след пубертета – това предполага, че стареенето започва още в юношеска възраст.

Авторите също така отбелязват връзката между степента на натрупване на мутации и фертилитета при жените. Жените с най-висок процент на мутации имат значително по-малко живородени и са спрели да раждат в млада възраст.

„Способността да се определи кога започва стареенето, колко дълго жените могат да останат плодовити и колко дълго могат да живеят хората, е невероятна възможност“, подчертава д-р Каутън. „Ако можем да разберем как биологията на развитието влияе върху честотата на мутациите по време на пубертета, ще можем да разработим медицински интервенции за възстановяване на ДНК и други хомеостатични механизми за довеждане на организма до състоянието, което е било преди пубертета”.


Етикети:
Категория Любопитно | 2020/06/23 последна редакция в 5:38 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
1137 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки