Учени са на крачка от усъвършенстването на универсален кръвен тест за рак

      Публикувано на Wednesday, 10 April , 2019      565 Прегледа     
Учени са на крачка от усъвършенстването на универсален кръвен тест за рак


Eкип от учени от престижния американски медицински университет “Джонс Хопкинс” са на прага на едно от най-чаканите и значими цели в медицината– разработването на ефективен универсален кръвен тест за диагностика на онкологични заболявания, съобщава Би Би Си.

Изследователите обявиха за напредъка си по теста, върху който работят, като той вече може да установи наличието на осем от най-разпространените видове рак в кръвта.

Целта му е да улавя наличието на клетки с мутирало ДНК и протеини, от което са съставени туморите и каквито се откъсват и циркулират в кръвоносната система от злокачествените образувания при разпространението на рака.

Учените са избрали като индикации 16 гена и 8 вида протеини, за които да следят, типични за туморите.

Тестът обаче все още не е напълно точен и не е достатъчно ефективен в най-ранните етапи на заболяването, когато всъщност би бил най-полезен, затова процесът по разработката му продължава.

Засега е изпробван с кръвта на малко повече от 1000 пациента с диагностицирани рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, дебелото черво, белия дроб, хранопровода или гърдата. Нарочно са изследвани само хора, при които няма разсейки в повече от един орган, за да се види степента, до която се засичат отделните характерни мутирали гени. Тестът бил ефективен в 70% от случаите.

Освен да повишат чувствителността на тестовете, учените трябва да работят още и по идентифицирането на източника на болестта. В досегашните опити за част от мутиралите гени има индикации от кой от осемте органа идват, но за друга част – не.

Амбицията на “Джонс Хопкинс” е, когато бъде усъвършенстван, тестът да се превърне в ежегоден масов инструмент за ранна диагностика на всички злокачествени заболявания. Колкото по-рано се “хване” ракът, толкова по-ефективно и успешно е лечението му и това е и най-големият пропуск в профилактиката му в момента, припомнят учените.

Сега изследванията за всеки вид рак са скъпи и времеемки и въпреки мащабността на проблема, няма достатъчно програми за скрининг и ранно диагностициране. Някои онкологични заболявания пък протичат толкова бързо и безсимптомно, например този на панкреаса, че подобен тест може да се окаже истинска революция в овладяването им и увеличаването на продължителността на живота на тези пациенти, коментират от американския медицински университет.

Етикети:
Категория Здраве | 2019/04/10 последна редакция в 5:30 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
566 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки