Учениците от 5.-12. клас може да се върнат в училище от 18 януари

      Публикувано на Sunday, 10 January , 2021      229 Прегледа     
Учениците от 5.-12. клас може да се върнат в училище от 18 януари


Вероятно от 18 януари поетапно и по-големите ученици – от 5. до 12. клас ще се върнат на училище. Ако има подобряване на ситуацията.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев при посещението си в понеделник в столичното 143-то ОУ „Георги Бенковски”, за да провери как върви учебният процес след завръщането на децата от 1 до 4 клас в час.
Към момента има подписана заповед, че по-големите ученици остават на обучение в електронна среда до 31 януари. Министърът отчете, че учениците от гимназиален етап са вече девета седмица на дистанционно обучение.

Той обясни, че първо трябва да мине една пълна седмица на присъствено обучение, да се проследи броят на заболелите и тогава да се вземат конкретните решения.

„Ситуацията с коронавируса може да се подобри или влоши заради празниците. Ако се подобри, ще пристъпим към режим на редуване – една част от учениците да са вкъщи, а друга в класните стаи”, поясни Вълчев.

Засега има нормална посещаемост при малките ученици, всяка община има право временно да отмени задължителното присъствие в детските градини. Налице са цели села, в които няма коронавирус и “за тях беше непонятно едно такова затваряне”, добави той.

247 хил. са учениците от начален курс.

Вълчев коментира и кога студентите ще започнат отново да ходят на лекции.

„В момента са разрешени държавните изпити. Трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация, за да може студентите отново да ходят присъствено на лекции. Тоест да имаме средно дневно под 600 заразени за по-дълъг период от време, това вече главният държавен здравен инспектор може да го каже”, поясни министърът.

Той добави, че иска да е гласът на образователната система и много му се иска по-голям брой ученици да се върнат в клас.

Според очакванията на министъра около 35 хил. учители (от общо 90 хил. педагогически специалисти) ще изявят желание за ваксиниране. Той уточни, че първоначално желаещите са били много по-малко.

“Лично смятам, че трябва да се страхуваме повече от коронавируса, отколкото от ваксините”, отбеляза Вълчев.

„До края на седмицата списъците с желаещите ваксина ще са готови. Ваксините, науката са спасили милярди човешки животи, откакто съществуваме. Мисля, че трябва да вярваме повече в науката. Последните 500 години нашият живот се е подобрил благодарение на науката. Това ще ни спаси”, каза още Вълчев.

Министърът на образованието отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.


Етикети:
Категория България | 2021/01/10 последна редакция в 11:00 AM
Източник : Клуб Z | Снимка : Google
230 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки