Украинци и молдовци влизат в ЕС с фалшиви БГ лични карти

      Публикувано на Saturday, 16 February , 2019      253 Прегледа     
Украинци и молдовци влизат в ЕС с фалшиви БГ лични карти

  • България

Румънският вестник “Адевърул” съобщава днес за нов престъпен метод за прекосяване на източната граница на Румъния – чрез фалшиви български лични карти.

Методът се използва главно от молдовци и украинци, които искат да влязат в Румъния, а оттук и в останалата част на Европа, но нямат гражданство на страна членка на ЕС.Тези, които прибягват до този метод, се надяват, че румънските полицаи на източната граница няма да бъдат толкова бдителни спрямо българските лични карти, колкото спрямо румънските,

и така няма да забележат фалшификацията, пише вестникът, цитиран от БТА.

Фактът, че много молдовци и украинци успяха да получат румънско гражданство и въз основа на него можаха да заминат да работят законно, в която и да е страна от ЕС, със съответните привилегии, амбицира техните сънародници, които не са се възползвали от правото на свободно движение в ЕС, пише “Адевърул”.

Изданието съобщава, че на източния бряг на река Прут – в Молдова, през последните години е била създадена широка мрежа фалшификатори на лични документи.

През 2018 г. граничните полицаи в окръзите Галац, Яш, Васлуй и Ботошани са открили стотици фалшифицирани лични карти, което изглежда е накарало фалшификаторите да се замислят.

Затова от известно време на източната граница биват разкривани предимно фалшиви български лични карти, като притежателите им се надяват, че граничните полицаи ще ги разпознаят по-трудно отколкото румънските, пише “Адевърул”.

Последният такъв случай бе на 13 февруари на граничен пункт Оанча в окръг Галац. На пункта за влизане в страната се явил молдовският гражданин Витали К., на 22 години, с автомобил Мерцедес, регистриран в България.

При граничния контрол била установена разлика между физиономията на мъжа и снимката на биометричния молдовски паспорт.

Граничните полицаи поискали от пътника да представи друг документ за самоличност, при което той извадил българска лична карта.

Имайки вече подозрения към младия мъж, румънските гранични полицаи установили, че картата е фалшива.

Пътникът признал впоследствие, че се е сдобил с тази лична карта от свой сънародник срещу сумата от 100 евро. Той твърдял също, че не знаел, че документът е фалшив.

Етикети:
Категория България | 2019/02/16 последна редакция в 9:30 AM
Източник : Днес | Снимка : Google
254 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки