Начало BG Лондон Условия за освобождаване от здравни вноски когато сме в чужбина

Условия за освобождаване от здравни вноски когато сме в чужбинаКатегория BG Лондон | 2017/03/18 at 9:00 PM | 243
Коментари ->> Добави Коментар

Националната агенция по приходите – НАП даде информация,

че българските граждани, които пребивават в други страни се освобождават от заплащането на здравни вноски в България.За целта обаче е нужно да сте живели в чужбина над 183 дни в календарната година.

Другото важно нещо, което ще улесни всички българи извън страната ни, е че вече няма да има нужда да подавате заявление за освобождаване от здравни вноски преди да отпътувате.

Условия за освобождаване и възстановяване на здравни права за хора, които са били в чужбина, но в страна извън Европейския съюз
Условията за освобождаването от здравни вноски според НАП са:

1. Да сте български граждани, които не са пребивавали в страната най-малко 183 дни в календарната година.
2. Да се подаде нужното заявление в офис на НАП, в което е посочен постоянния адрес. Имате правото да избирате по какъв начин ще си подадете заявлението за освобождаване от здравни вноски. Първият разбира се е чрез лично предаване, втория е като упълномощите лице, а третия е да изпратите по пощата нужния формуляр с обратна разписка.

Стъпките, които трябва да следваме, за да си възстановим здравните права, когато се приберем в родината си са:
1. Да подадем заявление адресирано до НАП за възстановяване на здравни права
2. Задължително трябва да представите документи, с които да докажете, че сте прекарали най-малко 183 дни от календарната година в чужбина.
След като сте представили тези документи има два възможни варианта, за да си възстановите здравните права.
1. Имате възможност да заплащате здравните си вноски в продължение на шест месеца последователно и така здравните ви права ще се възстановят. Тук обаче е важно да отбележим, че през тези шест месеца вие ще сте неосигурени.
2. Ако желаете здравните ви права да се възстановят веднага ще трябва да заплатите 12 равни вноски наведнъж. Сумата, която ще трябва да заплатите е по 33,60 за всеки месец, а това прави общо 403.20 лева.

Условия за освобождаване и възстановяване на здравни права за хора, които са били в чужбина, но в страна членка на Европейския съюз

В случай, че сте пребивавали в страна, която е членка на ЕС , за да се освободите от тези здравноосигурителни вноски в България ще трябва да сте били осигурявани в страната, в която сте живеели през това време. Нужно е когато се завърнете в родината си да представите документ, с който да докажете, че сте били осигуряване в страната членка, в която сте се намирали.

Документи, които ще ви свършат работа са А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или друг, в който точно да е показано, че през този период вие сте били осигурявани в чужбина. След разглеждане на тези документи и ако всичко с тях е наред вашите задължения ще бъдат премахнати за дадения период, в който сте отсъствали от страната.

След това вашите здравни права в страната ще бъдат възобновени.
Ако все пак има нещо, което ви интересува и искате да научите още информация за здравните осигуровки можете да се свържете с НАП на телефон 0700 18 700 всеки работен ден от 9:00-17:00 часа.Етикети: # # # #

Категория BG Лондон | 2017/03/18 at 9:00 PM
244 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама