Условия за освобождаване от здравни вноски когато сме в чужбина

      Публикувано на Sunday, 17 January , 2021      15427 Прегледа     
Условия за освобождаване от здравни вноски когато сме в чужбина

  • BG Лондон

Националната агенция по приходите – НАП даде информация,

че българските граждани, които пребивават в други страни се освобождават от заплащането на здравни вноски в България.
За целта обаче е нужно да сте живели в чужбина над 183 дни в календарната година.

Другото важно нещо, което ще улесни всички българи извън страната ни, е че вече няма да има нужда да подавате заявление за освобождаване от здравни вноски преди да отпътувате.

Условия за освобождаване и възстановяване на здравни права за хора, които са били в чужбина, но в страна извън Европейския съюз

Условията за освобождаването от здравни вноски според НАП са:

1. Да сте български граждани, които не са пребивавали в страната най-малко 183 дни в календарната година.
2. Да се подаде нужното заявление в офис на НАП, в което е посочен постоянния адрес. Имате правото да избирате по какъв начин ще си подадете заявлението за освобождаване от здравни вноски. Първият разбира се е чрез лично предаване, втория е като упълномощите лице, а третия е да изпратите по пощата нужния формуляр с обратна разписка.

Стъпките, които трябва да следваме, за да си възстановим здравните права, когато се приберем в родината си са:

1. Да подадем заявление адресирано до НАП за възстановяване на здравни права
2. Задължително трябва да представите документи, с които да докажете, че сте прекарали най-малко 183 дни от календарната година в чужбина.

След като сте представили тези документи има два възможни варианта, за да си възстановите здравните права.

1. Имате възможност да заплащате здравните си вноски в продължение на шест месеца последователно и така здравните ви права ще се възстановят. Тук обаче е важно да отбележим, че през тези шест месеца вие ще сте неосигурени.
2. Ако желаете здравните ви права да се възстановят веднага ще трябва да заплатите 12 равни вноски наведнъж.

Условия за освобождаване и възстановяване на здравни права за хора, които са били в чужбина, но в страна членка на Европейския съюз

В случай, че сте пребивавали в страна, която е членка на ЕС , за да се освободите от тези здравноосигурителни вноски в България ще трябва да сте били осигурявани в страната, в която сте живеели през това време. Нужно е когато се завърнете в родината си да представите документ, с който да докажете, че сте били осигуряване в страната членка, в която сте се намирали.

Документи, които ще ви свършат работа са А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или друг, в който точно да е показано, че през този период вие сте били осигурявани в чужбина.

След разглеждане на тези документи и ако всичко с тях е наред вашите задължения ще бъдат премахнати за дадения период, в който сте отсъствали от страната.

След това вашите здравни права в страната ще бъдат възобновени.

Ако все пак има нещо, което ви интересува и искате да научите още информация за здравните осигуровки можете да се свържете с НАП на телефон 0700 18 700 всеки работен ден от 9:00-17:00 часа.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2021/01/17 последна редакция в 1:00 PM
Източник : | Снимка :
15428 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки