Начало България В Пловдив са измерени най-много дни със замърсен въздух тази зима

В Пловдив са измерени най-много дни със замърсен въздух тази зима



Категория България | 2018/04/05 at 10:05 AM | 51
Коментари ->> Добави Коментар

София е един от градовете с най-замърсен въздух в Европа, но за последната зима рекордьор сред големите градове в България е друг – Пловдив.

Там от 160 дни на активен отоплителен период – от края на октомври 2017 г. до края на март 2018 г. – превишаване на максимално допустимите стойности са измерени в 86 денонощия, или повече от половината време (54%).



Това съобщиха от организацията AirBG.Info, която стартира преди една година с мисията да разпространи евтини измервателни устройства за състоянието на въздуха в цялата страна и да се бори с проблема на замърсяването, за който не се говореше допреди Съдът на ЕС да осъди България на 5 април миналата година.

Само за една година измервателните станции на проекта AirBG.Info са вече над 630 в цялата страна, на всички ключови места – до Народното събрание, до Министерския съвет, на Орлов мост, до Аязмото в Стара Загора, до крепостта “Царевец” във Велико Търново, в Стария град в Пловдив, също и във всички големи курортни центрове като Банско и Велинград, също и в резервата “Сребърна”.

Станциите са изградени с хиляди часове доброволчески труд и с около 50 хил. лв., събрани от българи, които са инвестирали в устройство или по-скоро в това да “осиновят” една от станциите, на стойност от 80 лв.

“Не сме използвали общински или държавни средства, а парите идват от джоба на всеки един от доброволците. Нямаме за цел и за в бъдеще да ползваме публични средства”, коментираха от организацията.

За тази една година дейност са извършени 42 милиона измервания от всички станции. Станциите в момента правят по близо половин милион измервания всеки ден, или 4 милиона на седмица. Данните, които се събират са за температура, влажност на въздуха, атмосферно налягане и фините прахови частици във въздуха.

Екипът на AirBG.Info представи данни за периода от октомври до март, тъй като по думите им той е най-рисковият, защото освен температурната инверсия, която задържа запрашаването, “тогава е и активният период на изключително нецивилизования начин на отопление, включително и в големите градове”. Автомобилният трафик е на второ място, но той е и постоянна величина през годината.

Навсякъде в големите градове се измерват превишавания на допустимите стойности с по 4, 5, 6 пъти.

В пиковите часове, които са между 18 и 22 ч., запрашаването достига и 30-35 пъти над пределно допустимите норми във Варна, Пловдив, София, Благоевград, посочиха от организацията.

За Варна от 160 дни има 48 дни със запрашеност над допустимите норми, или 30% от дните през зимата в най-чистия град са над максимално допустимите норми. От тях има дни с превишение от 4.7 пъти и 5.5 пъти над нормата.

За София статистиката показва 70 денонощия с показатели много над допустимата запрашеност на въздуха. Това означава, че в 44% от отоплителния период всеки един жител на София, независимо в коя част на града е, е бил изложен на огромни замърсявания. На 8 януари например са измерени показатели 6 пъти над допустимата стойност, пиковите стойности на този ден са между 30 и 35 пъти над максимално допустимите. На 27 януари прахът във въздуха на столицата е бил още по-гъст – 6.3 пъти над допустимото.

Рекордьор за големите градове е Пловдив с 86 дни за периода от 20 октомври до 26 март, или 54% от денонощията в отоплителния сезон. Максималните стойности там достигат на 27 декември – почти 5 пъти над нормата. Сериозни превишавания има също и на 17 януари – 4.4 пъти, с пикови също 30-35 пъти над максимално допустимото. В Пловдив в момента функционират 49 станции.

Учудващо мръсен се оказва и Благоевград, макар че там все още няма достатъчно станции, за да се говори с представителност, поясниха от AirBG.Info. Измерванията на 11-те станции там тази зима са показали 98 денонощия с превишение на максимално допустимите норми, или 61% от времето. И тук са отчетени стойности 5-6 пъти над допустимото.





Категория България | 2018/04/05 at 10:05 AM
52 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама