ВАС блокира премахването на сградата от плажа в Росенец

      Публикувано на Wednesday, 13 January , 2021      514 Прегледа     
ВАС блокира премахването на сградата от плажа в Росенец

  • България

Върховният административен съд блокира премахването на двуетажната постройка от малкия плаж край лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец.

Това е същият плаж, на който гардовете на НСО изблъскаха Христо Иванов във водата и обясняваха, че пазят частния плаж на сараите. В края на август миналата година община Бургас издаде заповед за премахване на паянтовата двуетажна постройка от плажа, която бе сметната за незаконна.
Според общината заповедта трябва да бъде изпълнена от строителния контрол (ДНСК).

Заповедта е обжалвана от арх. Калин Тихолов в качеството му на представител на фирмата “Стейтлайн”.

Първоинстанционният съд обаче прекратява делото по жалбата на Тихолов. Причината е елементарна – арх. Тихолов не е представил нотариален акт за собственост върху сградата на плажа.

“Според настоящия съдебен състав по делото не са представени доказателства годни да удостоверят твърдението на жалбоподателя за собственост върху предмета на процесната заповед. По делото липсва титул за собственост или равнозначен на него документ, удостоверяващ абсолютно или ограничено вещно право върху същия”, се казва в решението на съда.

От делото става ясно, че Тихолов е предал на съда хвърчащ лист, в който твърди, че е купил сградата. Архитектът твърди пред съда, че владее сградата от 2007 година, въпреки че тя е издигната върху публична държавна собственост.

Законът за държавната собственост изрично казва, че имотите и вещите, които са публична държавна собственост, не могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност.

Тихолов казва, че декларирал имота като собствен пред местната данъчна администрация на 2 юни 2020 година.

Само по себе си действието по декларирането му не поражда, нито удостоверява правото на собственост върху същия, казва бургаският съд.

Представената скица на сградата от кадастъра единствено удостоверява обстоятелството, че за нея липсват данни както за собственици, така и за носители на други вещни права.

Върховният административен съд обаче отменя това решение и реално блокира премахването на постройката. Според върховните съдии самото твърдение на Тихолов, че е извършител или собственик на строеж, е достатъчно да обоснове правен интерес за оспорване на заповедта. Всичко това означава, че за ВАС документи не са нужни, а само декларация, че си собственик. Причината е допускането на съда, че Тихолов приема, че той лично ще търпи негативните правни последици от изпълнението на заповедта за събарянето.

В случая обаче той не е търпи негативни последици, а засега успява да блокира събарянето на постройката, за която няма официални документи.

“В конкретния случай, както в административното производство, така и в съдебното производство пред първата инстанция са представени писмени доказателства, удостоверяващи, макар и индиректно, претендираното владение върху сградата от оспорващото дружество, заприходяването и в баланса му, деклариране по ЗМДТ на сградата и данъчна оценка”, казва ВАС.

Върховните съдии явно смятат, че нотариален акт не е необходим, а кадастърът е нещо, на което не бива да се отдава прекомерно значение.


Етикети:
Категория България | 2021/01/13 последна редакция в 5:00 PM
Източник : Актуално | Снимка : Google
515 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки