Великобритания бясна на Брюксел! Искат 100 млрд. евро за Брекзит, дори 1 няма да дадем

      Публикувано на Monday, 22 May , 2017      25 Прегледа     
Великобритания бясна на Брюксел! Искат 100 млрд. евро за Брекзит, дори 1 няма да дадем

  • BG Лондон

Великобритания е готова на крути мерки, заради искането на Брюксел страната да заплати огромна сметка при предстоящия Брекзит

Тя може да излезе от ЕС без преговори, ако съюзът ѝ поиска 100 млрд. евро при напускането, заяви в интервю за “Сънди таймс” министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от ТАСС. По думите му дори 1 млрд. евро са “прекалено много пари” за британското правителство.

“Трябва да можем да се оттеглим (от преговорите). При известни обстоятелства, ако се наложи, трябва да имаме силите да го направим”, посочи Дейвис.

Ако бъде осъществен “твърдият” сценарий за Брекзит, Лондон ще настоява Брюксел да му изплати неговия дял от Европейската инвестиционна банка и други общи проекти, пък каза премиерът на кралството Тереза Мей в интервю за в. “Сънди телеграф”.

 “Много се спори какви може да бъдат задълженията на Великобритания или, нещо повече, какви може да бъдат нашите права върху платеното от нас досега. Посочихме ясно, че ще разглеждаме едновременно и правата, и задълженията”, посочи Мей.

Запитана в кои сфери Великобритания може да разчита да получи своя дял при напускане на ЕС, тя отговаря:

“Има (Европейска) инвестиционна банка, има (Европейски) инвестиционен фонд, има различни области”. Това според нея ще е “важна част от преговорите”. Според вестника обаче Мей за пръв път е заявила публично, че се стреми да запази дела на Великобритания в ЕИБ и след Брекзита.

Според правителствени източници на “Сънди телеграф” британското участие в това финансово­ кредитно учреждение е 16 на сто ­ близо 10 милиарда лири или 13 милиарда долара. По­-рано британски медии информираха, че Брюксел планира да представи на Великобритания увеличена “сметка за Брекзита” в размер на 85 милиарда лири или 110 милиарда долара ­ за поети по­рано задължения.

Източник : БЛИЦ

Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/05/22 последна редакция в 7:19 AM
Източник : | Снимка :
26 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки