Великобритания дава пари на гражданите на ЕС, за да напуснат страната

      Публикувано на Saturday, 30 January , 2021      1620 Прегледа     
Великобритания дава пари на гражданите на ЕС, за да напуснат страната

  • Лондон

На гражданите на ЕС се предлага сумата от 2 хил. британски лири, за да напуснат доброволно Обединеното кралство, става ясно от вестник “Гардиън”.
От 1 януари гражданите на ЕС без много шум са добавени към правителствена схема за доброволно връщане в родните им страни.

Сумата включва пари за самолетни билети и финансова помощ за презаселване, намиране на жилище или стартиране на собствен бизнес и достига до 2 хил. паунда.

Програмата отдавна съществува за мигранти от други части на света, но е била разширена специално за европейски граждани, припомня изданието The Brussels Time.

Специалистите, работещи в помощ на уязвимите граждани на ЕС във Великобритания, заявиха, че предлагането на пари за завръщане у дома противоречи на твърдението на правителството, че прави всичко възможно, за да насърчи чужденците да се регистрират за уседнал статут.

Понастоящем тези, които изберат да останат, имат срок до 30 юни, за да кандидатстват за уседнал статут и да продължат да работят в Обединеното кралство. Ако изпуснат срока, те ще се считат за незаконно пребиваващи и потенциално подлежат на наказателно преследване.

За правителствената програма за доброволно напускане на Великобритания става ясно след проучване на Съвместния съвет за благосъстояние на имигрантите, който предупреждава, че хиляди ключови европейски работници в социалния сектор, строителството, производството и селското стопанство рискуват да загубят законното си право да останат във Великобритания.

От 295 анкетирани, се оказва, че всеки седми не е наясно какво представлява програмата за уседнал статут, всеки трети не е чувал за нея и не знае, че има краен срок за кандидатстване. Повечето анкети са проведени между януари и март миналата година.

”Ако дори малка част от жителите на ЕС не успеят да кандидатстват навреме, десетки хиляди ще загубят статута си за една нощ. Без спешни действия секторът на социалните грижи вероятно ще бъде опустошен”, се посочва в доклада.

Британският държавен секретар по вътрешните работи Кевин Фостър каза, че докладът представя ”подвеждаща картина на програмата за уседнал статут на ЕС“, тъй като разчита на ”проучване с по-малко от 300 души, проведено преди година“.

Говорител на Министерството на вътрешните работи заяви, че някои хора могат да изберат да не кандидатстват за статут за уседналост и да не желаят да останат във Великобритания.

Ето защо министерството уведомява с писмо гражданите на Европейското икономическо пространство, които желаят да напуснат Обединеното кралство, че могат да бъдат финансово подпомогнати за това.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/01/30 последна редакция в 9:12 PM
Източник : Сега | Снимка :
1621 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки