Великобритания губи 500 хил. работни места без сделка за Брекзит

      Публикувано на Saturday, 15 December , 2018      1101 Прегледа     
Великобритания губи 500 хил. работни места без сделка за Брекзит

  • Лондон

Най-засегнати ще са секторите на финансовите и професионални услуги

Изследване, поръчано от кмета на Лондон Садик Хан, показва, че почти половин милион работни места са застрашени, ако Великобритания не успее да сключи споразумение за бъдещи отношения с Европейския съюз, преди да напусне блока, пише The Guardian.Анализът, публикуван в четвъртък, предупреждава за “изгубено десетилетие” – най-лошият сценарий. Ако той стане реалност ще има значително по-нисък икономически растеж, което ще доведе до 482 000 по-малко работни места и 67 млрд. долара загуба на инвестиции до 2030 г.

При липсата на споразумение секторите на финансовите и професионални услуги биха били засегнати най-тежко, като почти 120 000 работни места ще бъдат отстранени. Следва областта на науката и технологиите със загуба на 92 000 работни места и 43 000 по-малко в строителството.

В доклада се казва, че дори при по-мек вариант, като например Обединеното кралство да остане на единния пазар, но напускайки митническия съюз след преходен период, може да доведе до 176 000 по-малко работни места до 2030 г. и загуба от 20 млрд. долара.

“Ако правителството продължава да не придвижва преговорите, бихме могли да се отправим към загубеното десетилетие на по-нисък растеж и по-ниска заетост”, казва Хан. “Анализът заключава, че колкото по-труден е Брекзит, толкова по-голям е потенциалният му ефект върху заетостта, растежа и жизнения стандарт.”

Хан критикува правителството на Тереза ​​Мей, че не е успяло да направи никакви анализи на ситуацията. Той каза, че е поръчал тези оценки на въздействието, защото британците и бизнесът имат право да знаят вероятното въздействие на различните варианти, които правителството обмисля.

Кметът на Лондон призова министър-председателя Тереза ​​Мей да гарантира, че Великобритания ще избягва този резултат, като преговаря за “сделка, която ни позволява да останем както в единния пазар, така и в митническия съюз“.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/12/15 последна редакция в 12:30 PM
Източник : economic.bg | Снимка : Лондон ДНЕС
1102 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки