Великобритания иска да създаде зони за свободна търговия след Brexit

      Публикувано на Friday, 2 August , 2019      2062 Прегледа     
Великобритания иска да създаде зони за свободна търговия след Brexit


Правителството на Обединеното кралство обмисля да създаде до 10 зони за свободна търговия с целия свят след излизането на страната от Европейския съюз.
Тези центрове ще позволяват търговия с данъчни облекчения, съобщава BBC.

Според премиера Борис Джонсън подобни зони биха създали нови работни места в изостаналите региони на страната, а според Лейбъристите подобен ход може да подкрепи прането на пари и измамите и няма да привлече нови инвестиции.

В планираните зони за свободна търговия ще действат различни правила за за данъчно и митническо облагане, които ще са по-облекчени.

Също така в тези обособени зони ще могат да се произвеждат, внасят и реекспортират стоки, без да подлежат на строги проверки. На тези места търговците ще плащат и по нисък ДДС и данък върху труда.

За последно във Великобритания са действали подобни зони през 2012 г. Според търговския министър Лиз Трус подобна инициатива след Brexit ще доведе до създаването на „хиляди работни места“. Именно защото няма да има забрани от страна на Европейския съюз, който сега не позволява държавите членки да подпомагат финансово компании, тъй като това води до създаването на нелоялна конкуренция.

Според доклад на Европейската комисия подобна крачка от страна на Обединеното кралство ще е предпоставка за разпространение на фалшифицирани стоки, които свободно ще могат да се произвеждат в новосъздадените зони за свободна търговия. Министърът на външната търговия в сянка Бари Гардинър смята, че търговците в зоните може да създадат сериозни пречки пред бизнеса, който се намира тях.

Доклад на Конгреса на САЩ от 2013 г. показва, че в общо 135 държави от цял свят, предимно в Близкия изток, има зони за свободна търговия, като общият им брой е около 3500.

До 2012 г. във Великобритания е имало седем. В Европейския съюз зоните за свободна търговия са около 80, като повечето са в страни присъединили се към съюза след 2004 г.

Държавите в ЕС, които притежават такива, зони нямат право да подпомагат финансово компаниите в тях, а самите търговци в зоните нямат право да кандидатстват и да получават субсидии от програми на ЕС.


Етикети:
Категория Лондон | 2019/08/02 последна редакция в 10:42 PM
Източник : Економик | Снимка : Google
2063 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки