Великобритания обяви осем безмитни зони

      Публикувано на Thursday, 3 June , 2021      2938 Прегледа     
Великобритания обяви осем безмитни зони

  • Лондон

Британският финансов министър Риши Сунак представи списък от осем безмитни зони, които са създадени, за да насърчат инвестициите и да стимулират търговията след Brexit и коронавирусната криза.

Такъв тип зони, често срещани в много части на света, не се използват във Великобритания от почти десетилетие. Специалните икономически зони имат различни правила, „за да се улесни и по-евтино да се прави бизнес“, каза Сунак. Той заяви, че те ще помогнат за бъдещето на „иновативни, бързо развиващи се предприятия, наемащи местни жители на достойни, добре платени, зелени работни места“, предава Bloomberg.
Областите включват пристанищата Феликсстоу и Харуич в югоизточна Англия, местоположения в районите Хъмбър и Тисайд на североизток, Ливърпул на северозапад, Плимут и Солент на юг, както и летище Ийст Мидландс, каза Сунак.

Смята се, че около 40 дока и летищата са кандидатствали за статут на безмитна зона, след като Сунак обяви политиката като част от плановете за укрепване на бизнеса след разделянето на Великобритания от Европейския съюз. Правителството на премиера Борис Джонсън залага, че центровете ще привлекат иновации и инвестиции, насърчавани от намалената митническа и данъчна тежест. Другите предимства включват рационализирани правила за планиране и достъп до финансиране на инфраструктурата.

В Тисайд старите индустриални обекти може да се използват за улавяне на въглерод, а  в зоната могат да бъдат разположени офшорни вятърни турбини за създаване на чиста енергия. Кметът на Тийс Вали Бен Хаучен каза отделно, че свободният порт ще бъде най-големият в Обединеното кралство, с площ от 4500 декара, и трябва да създаде 18 000 работни места за пет години.

Индустриалният клъстер Хъмбър също е благоприятно място за развиване на зелена енергия. Чрез фокусиране върху улавянето на въглерод, водородната технология и офшорния вятър в зоната могат да бъдат създадени 3000 работни места, заяви правителството.

Безмитната зона в Хъмбър „ще направи бизнеса по-евтин и по-лесен“, каза Уил Гардинер, главен изпълнителен директор на Drax Group Plc, компания за биомаса, която тества технологиите за улавяне и съхранение на въглерод в района. Освен създаването на работни места, инициативите за зелени технологии и декарбонизация ще помогнат за „осигуряване на чист растеж“.

И все пак, проучване, публикувано във вторник в Обединеното кралство от мозъчния тръст „Променяща се Европа“, казва, че безмитните зони не „правят чудеса“ за икономическа трансформация и вместо това е вероятно в тях просто да се преместят активност и работни места от друга страна в страната с цената на финансови стимули и разходи за инфраструктура .

Великобритания и преди е експериментирала с безмитните зони, като около половин дузина са създадени, когато Маргарет Тачър е била министър-председател през 80-те години.

Изпълнителният директор на Forth Ports Ltd. Чарлз Хамънд заяви преди съобщението на Сунак, че този път безмитните зони може да работят по-добре при регенериране на определени области в съответствие с политиката на правителството за „изравняване“ между регионите. Компанията притежава пристанище Тилбъри в Лондон, както и няколко съоръжения в Шотландия.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/06/03 последна редакция в 4:00 PM
Източник : Блумбърг ТВ | Снимка : Google
2939 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки