Великобритания одобри сливането на Virgin Media и O2

      Публикувано на Sunday, 23 May , 2021      632 Прегледа     
Великобритания одобри сливането на Virgin Media и O2

  • Лондон

След продължи няколко месеца анализ, Службата за защита на конкуренцията и пазарите (СМА) на Обединеното кралство одобри сделката за сливане на компанията за широколентов интернет Virgin Media и О2 – британското подразделение за телекомуникационни услуги на Telefonica, предаде Ройтерс.
Сделка се оценява на 44 млрд. долара.

Liberty Global, която е собственик на Virgin Media, и испанската Telefonica постигнаха споразумение за сливането през миналата година.

Целта е да се създаде нова компания за широколентовите и мобилни услуги, който да се изправи срещу лидера на британския пазар BT.

„Уверени сме, че конкуренцията между доставчиците на услуги за мобилна комуникация ще остане силна и следователно е малко вероятно това сливане да доведе до по-високи цени или по-ниско качество на услугите“, коментира Мартин Колман от CMA.

От компаниите заявиха, че сделката, която оценява О2 на 12,7 млрд. паунда и Virgin Media на 18,7 млрд. паунда, ще даде на новата съвместна група обща стойност от 31,4 млрд. паунда (44 млрд. долара), включително задълженията. Очаква се процедурата по сливането да бъде финализирана на 1 юни.

„Сега получаваме възможността да предложим избор там, където досега не е съществувал, като същевременно с това инвестираме в оптичния интернет и 5G, от които Великобритания се нуждае, за да процъфтява“, коментираха в съвместно изявление главният изпълнителен директор на Liberty Global Майк Фрайс и колегата му от Telefonica Хосе Мария Алварес-Палете.

Съвместното дружество, с разпределение на дяловете 50:50, ще бъде ръководено от Луц Шюлер, главен изпълнителен директор на Virgin Media, като според Фрайс и Алварес-Палете то ще генерира годишни приходи от 11 млрд. паунда.

Службата за защита на конкуренцията и пазарите имаше опасения за евентуалните последици от сливането върху пазара на мобилни комуникации, предвид че и двете компании продават услуги на едро на други оператори.

Въпреки това регулаторът даде предварително одобрение миналия месец, след като заключи, че наличието на други играчи на пазара, предлагащи конкурентни услуги, като BT I Vodafone, ще поддържа конкуренцията.

Telefonica продава свои активи, за да намали дълговете си, които към първото тримесечие на тази година са в размер на 35,8 млрд. евро.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/05/23 последна редакция в 1:00 PM
Източник : Мениджър | Снимка : Google
633 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки