Начало Лондон Великобритания още може да промени решението си за Брекзит

Великобритания още може да промени решението си за БрекзитКатегория Лондон | 2017/11/10 at 7:00 PM | 44
Коментари ->> Добави Коментар

Британската министър-председателка Тереза Мей би трябвало да спре да заблуждава избирателите и да признае, че Брекзитът може да бъде избегнат.

Това може да стане, ако Великобритания реши едностранно да се откаже от преговорите за излизане от ЕС, казва авторът на член 50 от Лисабонския договор Джон Кър, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.Мей официално уведоми ЕС за намерението на Великобритания да напусне общността, като задейства член 50 на 29 март тази година, поставяйки началото на двегодишен процес на излизане, който засега не води до споразумение за Брекзит.

“Докато преговорите за развод продължават, страните все още са женени. Помирението все още е възможно”, казва Кър, който беше посланик на Великобритания в ЕС от 1990 до 1995 г.

“Британците имат правото да знаят това – те не бива да бъдат заблуждавани”, казва той в реч, която ще произнесе днес в Лондон и от която неговата канцелария публикува извадки.

В деня, когато задейства член 50, Мей заяви пред британския парламент, че “няма връщане назад” и че Великобритания ще напусне ЕС.

“В тази страна е взето политическо решение да се твърди, че не може да има връщане назад. Всъщност страната все още има свободен избор дали да продължи”, казва Кър.

На референдума във Великобритания през юни 2016 г. 51,9 процента от участвалите избиратели подкрепиха Брекзит, а 48,1 процента гласуваха за оставане в ЕС.

Мей заяви миналия месец, че Великобритания няма да отмени задействането на член 50. Правителствени юристи поискаха от съдебните власти миналата година да приемат, че процесът е необратим. Но след референдума противници на излизането на Великобритания от ЕС – от френския президент Еманюел Макрон и бившия британски министър-председател Тони Блеър до милиардера Джордж Сорос – намекват, че Великобритания може да промени решението си.

Засега в социологическите проучвания няма признаци за промяна на мнението по въпроса за Брекзит. И управляващите консерватори, и опозиционните лейбъристи във Великобритания сега изрично подкрепят излизането от ЕС.

Поддръжниците на Брекзит многократно са казвали, че всеки опит за нов референдум или за подкопаване на излизането на Великобритания от ЕС ще вкара в криза петата по големина икономика в света.

Но процесът на Брекзит е оспорван в редица дела, заведени пред британски съдилища. Много от тях са съсредоточени върху въпроса, който все още не е получил отговор: може ли задействането на член 50 да бъде отменено? В текста на член 50 не се казва дали той може да бъде отменен, след като веднъж е задействан. Това означава, че ако юристите поискат разяснение, въпросът би трябвало да бъде отнесен до Съда на ЕС.

Кър, който през 2002-2003 г. беше генерален секретар на Европейския конституционен конвент, разработил член 50, казва, че във Великобритания дебатът е погрешно представен – по думите му е ясно, че извършеното от Мей задействане на член 50 може да бъде отменено.

http://dnes.dir.bg/Етикети: #

Категория Лондон | 2017/11/10 at 7:00 PM
45 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама