Великобритания оттегля заплахата си да наруши споразумението за оттегляне

      Публикувано на Tuesday, 8 December , 2020      4925 Прегледа     
Великобритания оттегля заплахата си да наруши споразумението за оттегляне

  • Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се договориха да се срещнат лично през следващите дни, за да се опитат да намерят начин за излизане от безизходицата, доминираща търговските преговори, предава Bloomberg
По време на днешния телефонен разговор Джонсън и Фон дер Лайен са постигнали съгласие,

че все още не са налице необходимите условия за постигане на споразумение и са помолили главните си преговарящи да изготвят обобщение на оставащите различия.

Ключови развития:

– Великобритания отхвърли изцяло вероятността за удължаване на преговорите за следващата година

– Длъжностни лица в Брюксел заявиха, че сряда (09 декември) е “крайният ден” за постигане сделка

– Макрон планира да разговаря по-късно днес с Меркел

По рано днес Борис Джонсън заяви готовност да отстъпи от заплахата си да наруши международното право чрез проектозакона за вътрешния пазар, който позволява едностранно пренаписване на части от споразумението за оттегляне, подписано с Европейския съюз миналия октомври.

Планът за отстъпление от законопроекта за вътрешния пазар на Обединеното кралство, който беше докладван за първи път от Bloomberg през октомври, е още един знак, че правителството на британския премиер се опитва по всички възможни начини да изглади пътя към нови търговски отношения с Брюксел след Brexit.

Преговорите към този момент се намират в критичен етап, като британските преговарящи предупреждават, че остават само часове, за да се спаси потенциалната сделка.

И двете страни заявиха, че са далеч от постигането на консенсус по ключови въпроси, включително риболова и равнопоставената конкуренция, които застрашават състоянието на преговорите.

Един от въпросите, които предизвикаха разногласия и засилиха интензитета на преговорите по-рано тази година, беше решението на правителството да изготви ново законодателство, което да замени части от договореното до момента споразумение с ЕС.

Британските министри заявиха, че клаузите в законопроекта за вътрешния пазар са предназначени като предпазна мрежа за предотвратяване на митническа и физическа граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания, ако не бъде постигнато споразумение по въпроса.

ЕС заплаши да започне съдебни производства срещу Великобритания, като заяви, че законодателството е в разрез с принципите на международното право. Но длъжностните лица проведоха многобройни разговори през месеците оттогава и в понеделник правителството потвърди, че е готово да премахне спорните клаузи от законодателството, ако те вече не са необходими.

Министърът на британския кабинет Майкъл Гоув в момента участва в преговори с ЕС в Брюксел по отношение на изпълнението на споразумението за оттегляне. “Дискусиите продължават да напредват и окончателните решения се очакват през следващите дни”, се посочва в изявление на британския кабинет. Министрите биха били готови да отменят спорните клаузи, “ако решенията, които се разглеждат в тези дискусии, бъдат взаимно одобрени”, гласи още изявлението.

Законопроектът за вътрешния пазар имаше за цел да предостави на британските министри правомощия да определят какви стоки, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания, са изложени на риск да попаднат в Република Ирландия и респективно единния пазар на ЕС, и следователно да бъдат обект на мита.

Великобритания настоява, че целта на проектозакона е да защити собствения й вътрешен пазар, но е приела, че клаузите в текста действително нарушават международното право.

*Статията е актуализирана с информация за провеждането на лична среща между Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен, както и с ключовите развития около днешния ден на преговори между Лондон и Брюксел


Етикети:
Категория Брекзит, Лондон | 2020/12/08 последна редакция в 7:57 AM
Източник : Блумбърг ТВ | Снимка : Google
4926 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки