Начало Лондон Великобритания планира затягане на регулациите за чуждестранни инвестиции

Великобритания планира затягане на регулациите за чуждестранни инвестицииКатегория Лондон | 2018/03/22 at 7:00 PM | 95
Коментари ->> Добави Коментар

Великобритания планира да затегне регулациите при чуждестранни инвестиции в страната.

Промените ще дадат на правителството по-голяма възможност да контролира сливания и придобивания на компании със значение за националната сигурност. Новите регулации ще засегнат малките производители на военно оборудване и част от високотехнологичния сектор, заяви министърът на бизнеса и енергетиката на Великобритания Грег Кларк, който подготвя предложенията за промени.По думите на Кларк Великобритания ще остане защитник на идеята за свободна търговия, но намесата на правителството при затварянето на определени “вратички” в законодателството е напълно оправдана, пише Financial Times.

Къде са промените

В момента правителството на Великобритания има правото на намеса в два случая. Единият е в сделки по сливания, в които участващите компании имат годишен оборот над 70 млн. паунда. Вторият – ако след сливането компанията придобие дял над 25% от даден пазар. Новите регулации предвиждат изискването за годишен оборот да бъде намалено до 1 млн. паунда, а процентният праг да отпадне.

Промените са насочени към малките производители на военно оборудване, част от високотехнологичния сектор в страната, както и на изделия с двойна употреба, става ясно от изявлението на Министерството на бизнеса и енергетиката.

Правителството на Мей отдавна има съображения относно чуждестранните инвестиции в определени сектори. През септември миналата година премиерът Тереза Мей даде зелена светлина на изграждането на ядрената електроцентрала Hinkey Point с ключово участие на китайски компании, но даде ясен сигнал, че регулациите трябва да бъдат преразгледани в близко бъдеще.

Подкрепа от Брюксел

По-строги мерки срещу допускането на китайски и други чуждестранни инвестиции се подкрепят и в Брюксел. По време на речта си на 13 септември тази година президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан Клод Юнкер адресира растящото притеснение от някои страни членки относно международното присъствие в ключови сектори на европейския пазар. Промените, които Юнкер предложи, включваха постоянна комуникация между страните членки в случай на “спорна” инвестиция, което да позволи прякото участие на Брюксел. Сред основните привърженици на идеята се нареждат Германия, Франция и Италия, които отдавна лобират за затваряне на “вратичките” в европейското законодателство.

Очакват се още предложения

Според публикуваното изявление от британското министерство не е изключено на по-късен етап да бъдат приети нови регулации, които да позволят официална проверка на по-широк спектър от сделки с оглед на притеснения за държавната сигурност като “шпионаж, саботаж или изнудване”. Новият режим ще има “доброволен” характер за някои бизнеси, когато те сами ще уведомяват за сделката, докато при отбранителния сектор например това ще бъде задължително.Етикети: #

Категория Лондон | 2018/03/22 at 7:00 PM
96 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Капитал | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама