Начало BG Лондон Великобритания подкрепя всички инициативи на министър Вежди Рашидов

Великобритания подкрепя всички инициативи на министър Вежди РашидовКатегория BG Лондон | 2016/05/19 at 5:40 PM | 96
Коментари ->> Добави Коментар

Великобритания подкрепя категорично всички инициативи на българския министър на културата Вежди Рашидов за опазването на културното наследство, за борба с нелегалния трафик на културни ценности и за запомняща се културна програма на българското председателство на ЕС пред 2018 г. и на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г.Това стана ясно днес по време на срещата в Лондон на министъра на културата Вежди Рашидов с Ед Вейзи, министър на културата и дигиталната икономика на Обединеното кралство, съобщиха от Министерството на културата в София. В двете знакови за България години – 2018 и 2019, ще получим подкрепа за значими прояви в областта на културата на двете страни.

Ед Вейзи поздрави Вежди Рашидов за изключителната изложба на България в Лувъра и за подписаното ново споразумение със световния музей, за грижите, които българското Министерство на културата полага за опазването на културното наследство, както и за подготовката на амбициозна програма на българското председателство на ЕС. “Познаваме България като страна с изключителна култура и искаме да опознаем още по-задълбочено българското културно наследство”, заяви пред Вежди Рашидов британският министър Ед Вейзи. Той подкрепи категорично идеята България да бъде представена в световния Британски музей (British Museum), както и британското изкуство да бъде представено в България в следващите две години.

Двамата министри се обединиха около идеята България и Великобритания да подпишат Споразумение за борба с нелегалния трафик на културни ценности, както и да работят заедно за дигитализацията на културното наследство. В момента Великобритания изгражда специална Агенция за дигитализация на наследството. Двамата министри потвърдиха, че само с общите усилия на държавите – членки на ЕС, Европа може да се противопостави на унищожаването на културното наследство в Сирия и други държави. Унищоженото световно наследство, като например артефактите в Палмира, може да бъде възстановено и с помощта на дигиталните технологии, единодушни бяха Рашидов и Вейзи.

Ед Вейзи увери Вежди Рашидов, че Великобритания с готовност може да участва в инициативите, свързани с програмата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

През втория ден на работното си посещение в Лондон министър Рашидов ще се срещне с новото ръководство на Британския музей.

БТА

 Етикети: # # # #

Категория BG Лондон | 2016/05/19 at 5:40 PM
97 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама