Великобритания получава представа за живота след Brexit

      Публикувано на Tuesday, 23 June , 2020      1499 Прегледа     
Великобритания получава представа за живота след Brexit

  • Лондон

Пандемията от Covid-19 предложи предварителен поглед към пост-Brexit Великобритания.
Мантрата на правителството на Борис Джонсън е, че след като се освободи от Европейския съюз (ЕС), нацията ще бъде “всепобеждаваща”.

Свободна да прави свой-собствен избор и да задава своя мироглед на международната сцена, тя ще защитава свободната търговия от мястото си в Световната търговска организация (СТО) и ще определя своята политика към глобални предизвикателства като изменението на климата, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Разбира се, на теория Великобритания все още действа съгласно правилата на ЕС, които са в сила до края на преходния период за Brexit през декември.

Дори и най-пламенните привърженици на Brexit обаче не твърдят, че Брюксел се е намесил в усилията на Европа да овладее коронавируса.

ЕС до голяма степен отсъстваше – жалко, тъй като данните сочат, че никой не спечели от самостоятелния подход, предприет в европейските столици.

На този фон за Джонсън пандемията беше шанс Обединеното кралство да покаже своите силни страни и да демонстрира какво може да направи в новия си образ на наистина „суверенна“ нация, преродена като „Глобална Великобритания“. Това може би обяснява неговата увереност, когато болестта връхлетя страната в началото на март. Тогава, не забравяйте, Джонсън се хвалеше, че се ръкува с лекари по време на посещение в болница.

Оптимистичното послание от Даунинг Стрийт припомняше, че във Великобритания са едни от най-добрите епидемиолози и изследователски институти: премиерът ги нарече „водещи в световен мащаб“.

Никое правителство не беше по-добре подготвено. Великобритания бе репетирала за подобна извънредна ситуация през 2016 г. и бе натрупала запаси. Това беше наречено упражнението Сигнъс. Разбира се, налице беше и „фантастичната“ Национална здравна служба. Великобритания показа на света как се прави.

За нещастие Covid-19 нe се съобразява с теоретичните представи за суверенитет или с националните граници. Справянето на Великобритания с вируса бе нескопосано, оставяйки я назад спрямо сравними европейски държави.

На ниво от 64 200, смъртните случаи в Обединеното кралство са почти осем пъти повече от тези в Германия и два и половина пъти над тези във Франция. Испания и Италия също се представиха значително по-добре. Великобритания не се справи добре и икономически. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че страната ще изпита един от най-големите спадове на БВП през тази година.

Обясненията и оправданията, циркулиращи в правителствените среди, вече са познати.

Самоувереният Джонсън не предприе ранна карантина. Първоначално учените не оцениха правилно скоростта, с която се разпространява вирусът. Твърде малко беше направено за разширяване на тестовете. Националната здравна служба понесе ударите и недостига след десетилетие на строги икономии. Запасите не бяха поддържани. Висшите държавни служители са по-добри в правенето на политики отколкото в управлението и логистиката. По описанието на няколко вътрешни лица лидерството на Даунинг стрийт през кризата беше „батак”.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/06/23 последна редакция в 3:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
1500 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки