Великобритания потъна в невиждана рецесия

      Публикувано на Friday, 12 June , 2020      1043 Прегледа     
Великобритания потъна в невиждана рецесия

  • Лондон

Британската икономика е преживяла през април рекорден спад от 20.4%.
Заради кризата с коронавируса тя се е стопила с над 1/5 спрямо март, а на тримесечна база (от януари до март) спадът е 10.4%, според официалната статистика, цитирана от BBC.

В сравнение с април миналата година сривът изглежда още по-голям и е почти 1/4 – 24.5 на сто.

Април 2020 г. е най-лошият месец за британската икономика от десетилетия, като спадът е 3 пъти по-голям от този през финансовата криза през 2008-09 г.

Засегнати са практически всички икономически дейности, като особено потърпевши са заведенията, образованието, здравеопазването и продажбите на автомобили, отчитат британските статистици.

Производителите на автомобили и строителните компании са почти съсипани.

Състоянието на британската икономика през пандемията кара финансовата криза от 2008-09 г. да изглежда като нещо мимолетно и незначително. Експертите не се наемат да прогнозират колко време ще е нужно, за да се възстанови икономическата активност.

Възможно е Великобритания да се насочва към най-голямата си рецесия от 3 века, обяви по-рано централната банка на страната. По-рано Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че очакваният спад за годината е 11.5%.

Британските власти взеха сериозни мерки като отлагане на плащания по кредити, грантови схеми, данъчни облекчения, както и схеми за запазване на работните места, за да спасят фирмите и поминъка на работниците им, но предвид дълбоката криза това едва ли ще е достатъчно.

Междувременно Великобритания ще облекчи митническите правила за внос от Европейския съюз след приключването на преходния период за Brexit в края на годината. Правителството се отказва от плановете за пълни проверки на внасяните стоки след натиск от страна на бизнеса и вследствие на икономическите щети, нанесени от COVID-19, разкрива Financial Times.

Второто тримесечие на годината ще бъде най-тежкото за британската икономика от десетилетия, като тя ще изпадне в дълбока рецесия. Тогава ще се усетят фискалната цена на блокирането и покачването на безработицата до над 8%, които допълнително утежняват ситуацията.

Трудно е да се каже кога икономиката ще си стъпи на краката. За да се случи, правителството трябва да вземе още по-смели икономически мерки.

Коронавирусът е причинил “несравним” икономически смут, който ще измъчва британската икономика известно време.

“След като осигури подкрепа за живота на бизнеса, сега правителството трябва да измисли как да стимулира активността. Отлагането на тези действия крие риск още предприятия и работни места да бъдат изгубени”, смята Тедж Парих, главен икономист в Institute of Directors.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/06/12 последна редакция в 1:33 PM
Източник : Експерт | Снимка : Google
1044 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки