Великобритания преразглежда социалната дистанция и може да смекчи карантината

      Публикувано на Monday, 15 June , 2020      842 Прегледа     
Великобритания преразглежда социалната дистанция и може да смекчи карантината


Великобритания спешно преразглежда правилата си за социално дистанциране и може да смекчи карантината за пътуващите, за да помогне на икономиката да се възстанови от срива заради коронавирусната криза, съобщи финансовият министър на страната Риши Сунак, цитиран от Ройтерс.
Напредъкът в борбата с коронавирусната пандемия позволява на Великобритания да отправи „нов поглед“ към правилото за двата метра, което според много работодатели ще затрудни ускорението след блокадата, заяви Сунак.

Правителството на премиера Борис Джонсън, което твърди, че винаги е спазвало съветите на учените в борбата си с пандемията, трябва да постигне труден баланс между съживяването на икономиката и предотвратяването на втора вълна на коронавирус.

Великобритания има третия по  големина брой починали от вируса в света след САЩ и Бразилия, като някои критици на правителството твърдят, че причината е в реакцията му на кризата.

„Важно е да погледнем цялостно и точно това ще направим неотложно“, каза Сунак пред Sky News във връзка с правилото за социалната дистанция, допълвайки, че първоначалната работа вече е започнала.

Намаляването на дистанцията, която хората трябва да спазват помежду си, ще означава, че три четвърти от заведенията ще могат да отворят отново врати вместо около една трета с правилото за двата метра.

Сунак заяви още, че правителството може да направи промени в 14-дневната карантина за хората, които пристигат в страната, като въвеждането на коридори за пътуване с конкретни страни.

Авиокомпании предупредиха за огромна загуба на работни места заради въвеждането на карантината миналата седмица.

„Министърът на транспорта активно търси варианти, тъй като продължаваме да постигаме напредък срещу вируса. Може би ще успеем да направим повече“, изтъкна Сунак.

Той допълни, че ще отвори повторно икономиката „бавно и сигурно“, започвайки с търговията на дребно тази седмица, и изрази надежда, че хотелиерството и ресторантьорството ще я последват в началото на юли.

Мащабът на икономическия спад намери израз в данните от миналата седмица, които показаха, че брутният вътрешен продукт се е свил с една четвърт през март и април, но сега вниманието е насочено към фазата на възстановяването.

Сунак заяви, че иска да насърчи компаниите да наемат служители и трябва да има повече професионални обучения, а по-високите нива на спестявания на домакинствата са положителни за икономиката.

В отговор на въпрос дали може да намали ДДС, за да стимулира разходите, Сунак заяви, че това е нещо, което Великобритания е правила преди.

„Преди да проведем този разговор, трябва да отворим отново тези сектори. Няма смисъл да намаляваме ДДС на сектор, който всъщност е затворен“, посочи той.

Междувременно Испания съобщи, че ще отвори границите си за страни в Шенгенската зона на ЕС на 21 юни, като изключение е Португалия, за която границата ще бъде отворена на 1 юли, както беше обявено преди време. Това съобщават испанският вестник El Pais и радио Ser.

Испанското правителство вече обяви, че ще позволи на чуждестранни туристи да влизат в Испания от 1 юли без да се налага да се самоизолират. Изключение са Балеарските острови, които могат да започнат да приемат туристи от понеделник в рамките на тестова програма.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Етикети:
Категория Коронавирус, Лондон | 2020/06/15 последна редакция в 8:50 AM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
843 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки