Великобритания публикува резервния си план за границата с Ирландия след Brexit

      Публикувано на Friday, 8 June , 2018      51 Прегледа     
Великобритания публикува резервния си план за границата с Ирландия след Brexit


Британското правителство публикува днес резервния си план за уреждане на въпроса с ирландската граница след излизането на страната от Европейския съюз, в който се предвижда прилагане на митническите правила на ЕС до края на 2021 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.Оповестяването на плана идва в обстановка на напрежения в британското правителство по въпроса, тъй като поддръжниците на Brexit без отстъпки се опасяват, че това решение ще се проточи във времето и ще обезсмисли излизането от ЕС.

Сякаш в отговор на тревогите им в публикувания днес документ се подчертава, че това резервно решение ще трябва да е ограничено във времето и ще трае докато не бъдат постигнати бъдещи договорености с ЕС, които според Лондон ще влязат в сила в края на 2021 г.

Тази дата надхвърля с една година вече договорения от Лондон преходен период за смекчаване на икономическите въздействия от Brexit, който свършва през декември 2020 г. – 21 месеца след излизането на Великобритания от ЕС на 29 март 2019 г.

През този период Великобритания ще остане извън Общата търговска политика, тоест правителството й ще може да сключва свои споразумения за свободна търговия с други страни.

Уточнява се също, че резервният план важи за цяла Великобритания, а не само за Северна Ирландия.

Новият документ освен това допуска продължаващо влияние на Европейския съд върху британското законотворчество, което може да разгневи някои евроскептици в управляващата Консервативна партия.

“Ако като част от бъдещото партньорство парламентът приеме закон, който е идентичен със съществуващ в ЕС закон, може да е разумно британските съдилища да проверят какви са съответните отсъждания на Европейския съд”, се казва в документа. 

Резервният вариант обаче ще се използва само в случай, че не бъде одобрено никакво друго решение за избягване на връщането на физическа граница в Ирландия.

Главният преговарящ на ЕС по Brexit Мишел Барние приветства в Twitter публикуването на предложението, като уточни, че то трябва да бъде проучено, за да се установи дали спазва целостта на общия пазар и митническия съюз.

Според Барние обаче предложението очевидно е недостатъчно.

“Един временен резервен план не е резервен план, освен ако окончателното споразумение не е идентично на резервния план”, аргументира се той.

Демократичната юнионистка партия, ултраконсервативната северноирландска партия, която осигурява мнозинство на правителството на Тереза Мей в Камарата на общините, приветства предложението като напредък, който отразява ангажимента на премиера да зачита целостта на Обединеното кралство.

Според ирландската републиканска партия Шин Фейн обаче резервният план просто “удължава преходния период”.

Министърът на външните работи на Република Ирландия Саймън Ковини заяви, че страната му ще проучи предложението на британското правителство.

Ирландският въпрос е един от най-деликатните в преговорите по Brexit заради опасенията от евентуално връщане на физическа граница между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и напуска ЕС, и Република Ирландия, която остава член на ЕС, отбелязва Франс прес.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/06/08 последна редакция в 7:00 PM
Източник : БТА | Снимка : BG Media London
52 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки