Великобритания се бори с надигаща се вълна от безработица

      Публикувано на Sunday, 21 June , 2020      3492 Прегледа     
Великобритания се бори с надигаща се вълна от безработица

  • Лондон

Безработните във Великобритания достигнаха близо 3 милиона души заради коронавируса, показват официалните данни на Националната статистическа служба, цитирани от AFP.
Хората без работа на Острова са се увеличили със 126% през трите месеца до май, което съвпада с наложените в страната ограничения в борбата с коронавируса.

Заявленията за обезщетение за безработица са нараснали с 1/4 през май спрямо април, докато свободните работни места се сринаха до рекордно дъно, след като епидемията буквално спря икономическата активност.

Обединеното кралство наложи блокада на 23 март, когато правителството даде начало на програма за изплащане на по-голямата част от заплатите на освободените от работа.

Макар на Острова вече да има 2,8 млн. безработни, делът им остава сравнително нисък – 3,9% през трите месеца до април, близо до 45-годишно дъно.

Временно освободените работници са определяни като заети в данните на службата. Вероятно процентът на безработните ще се увеличи от следващия месец, тъй като ще се вземат под внимание молбите за безработица през май.

9,1 млн. души са получили плащания по програмата за запазване на заетостта, която покрива 80% от заплатите на изпратените в принудителен домашен отпуск.

Процентът на безработните вероятно ще нарасне много над 3.9%, щом излязат данните за май.

Очаква се второто тримесечие на годината да бъде най-тежкото за британската икономика от десетилетия, а тя да изпадне в дълбока рецесия. Тогава ще се усети фискалната цена на блокирането, а безработицата може да се удвои до над 8%, което допълнително ще утежни ситуацията.

През юни обаче британската икономика постепенно се отвори, което неизбежно ще увеличи и работните места.

Как ще расте безработицата до края на годината зависи най-вече от потребителското доверие и как ще реагират работодателите на постепенното свиване на схемата за подкрепа на заетостта, смята Нийл Карбъри, ръководител на Конфедерацията по набиране на персонал и заетост.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/06/21 последна редакция в 11:02 AM
Източник : Експерт | Снимка : Google
3493 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки