Великобритания се отказа да замени животинските мазнини в новите банкноти

      Публикувано на Thursday, 25 October , 2018      84 Прегледа     
Великобритания се отказа да замени животинските мазнини в новите банкноти

  • Лондон

Новите британски пластмасови банкноти ще продължат да съдържат следи от животинска мазнина въпреки хилядите оплаквания от страна на вегетарианци и религиозни групи, съобщава “Ройтерс”.

Преди дни Банк ъф Ингланд обяви, че има рискове за околната среда, ако използва алтернативата – палмово масло, а освен това правителството е преценило, че такава промяна ще излезе твърде скъпа на данъкоплатците.Централната банка на Великобритания представи миналата година първите си полимерни банкноти, като обяви, че са по-издръжливи на изхабяване и по-трудни за фалшифициране.

Над 130 хил. души обаче подписаха онлайн петиция, с която банката се призовава да спре да използва животински продукти в банкнотите, след като се разбра, че те съдържат следи от лой – от крави и овце. Това принуди банката да започне консултации по въпроса.

Агенцията припомня, че пък някои хинду храмове и вегетариански кафенета са отказали да приемат новата банкнота от 5 паунда, на която е представен образът на Уинстън Чърчил.

От банката посочват, че са обсъдили внимателно всички изразени от хората притеснения и решението им не е било лесно.

Единствената “мазна” алтернатива за тези банкноти е употребата на по-скъпи химикали, извлечени от палмовото масло, а производителите им не могат да се ангажират с производството им по достатъчно екологичен начин, посочват от банката.

Великобритания планира да представи новите банкноти от 10 и 20 паунда през септември и те ще са от материали като влязлата вече в употреба от 5 паунда, в която има следи от животинска мазнина.

От изявление на банката се разбира и че освен притесненията, свързани със замърсяване на околната среда, цената на алтернативата също е била фактор при взимането на решение.

Промяната би добавила към разходите за отпечатване на банкнотите 16.5 млн. паунда през следващите 10 години.

В съобщението се посочва още, че кралицата не вижда финансова полза за данъкоплатците в използването на палмово масло вместо животински мазнини.

Полимерните банкноти съдържат по-малко от 0.05% животински продукти, отбелязват от банката.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/10/25 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
85 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки