Великобритания сключи „най-добрата възможна“ сделка с ЕС, уверява Джонсън

      Публикувано на Sunday, 27 December , 2020      652 Прегледа     
Великобритания сключи „най-добрата възможна“ сделка с ЕС, уверява Джонсън


Борис Джонсън призова британците да се възползват максимално от скорошния нов статут на Обединеното кралство като „напълно независима държава“, осигурен му от договорената сделка с ЕС.

Двете страни успяха след маратонски и тежки преговори да постигнат компромис по спорните въпроси и да предотвратят сценарий, при който щеше да пострада двустранният търговски обмен на стойност близо 1 трилион долара годишно. Джонсън увери, че Великобритания ще продължи да бъде поддръжник и първостепенен пазар за Съюза.
Борис Джонсън – премиер на Великобритания:

„Ще бъдем способни сами да решаваме как и къде да създаваме нови работни места и възможности със свободните пристанища и новите зелени индустриални зони. Ще бъдем в състояние да ценим нашата природа по начин, който сами изберем, да подкрепяме нашите фермери и производители на храни и за пръв път от 1973 г ще бъдем независима крайбрежна държава с пълен контрол върху нашите води и ще увеличим значително улова на риба до две трети в следващите 5 ½ години.“

Сделката също така подкрепя мира в Северна Ирландия. Република Ирландия заяви, че тя защитава и нейните национални интереси. Договорено е взаимният достъп до водите за риболов да се запази в следващите пет години и половина, след което ще бъдат наложени квоти за улова на риба.

Пактът не се отнася до услугите, които съставляват 80% от британската икономика, включително банките. Достъпът до европейския пазар за базираните във Великобритания банки, застрахователни компании и управители на активи ще стане в най-добрия случай неравномерен.

Джонсън призна, че споразумението не съдържа това, което би му се искало по отношение на регулаторната еквивалентност на финансовите услуги. Британците посрещнаха със смесени чувства сделката, но изразиха предпазлив оптимизъм.

Споразумението ще съхрани достъпа на британските стоки до европейския пазар без мита и квоти, но няма да предотврати икономическите последствия за Обединеното кралство и страните членки на ЕС.

ЕП ще анализира сделката в детайли след Нова година, за да прецени дали да я одобри, съобщи институцията. Британският парламент ще я гласува на 30 декември, ден преди да изтече преходният период.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/12/27 последна редакция в 11:00 AM
Източник : ТВ Европа | Снимка : Google
653 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки