Венецианската комисия попари ГЕРБ: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

      Публикувано на Wednesday, 13 January , 2021      699 Прегледа     
Венецианската комисия попари ГЕРБ: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

  • България

Одобреното на първо четене създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право.
От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент. Информацията предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

Според отлично осведомен източник представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като “странно”.

Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

Припомняме, че ГЕРБ внесе промени в НПК и Закона за съдебната власт през декември, които въвеждат фигурата на разследващ прокурор на главния прокурор. Те минаха на първо четене със сто гласа „за“ в последния работен ден преди ваканцията.

С поправките се въвежда фигурата на прокурор с правомощие да разследва главния прокурор. Обещанието пред европейския комисар по правосъдие и амбицията на вносителите е това да стане правен факт до края на мандата на 44-то Народно събрание през март.

Още при внасянето на промяната юристи я определиха като тежък юридически гаф, сравним в проекта за нова Конституция. Имаше и прогнози, че поправката за разследващ прокурор противоречи на основния закон.

Остро се противопоставиха при обсъжданията и от БСП.

Прокуратурата също изпрати отрицателно становище, в което се позова на решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

Въпреки това, ГЕРБ се заинатиха и обещаха да приемат законовата поправка до края на парламентарния мандат, която да влезе в сила през март.


Етикети:
Категория България | 2021/01/13 последна редакция в 1:19 PM
Източник : Гласове | Снимка : Google
700 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки