Вицепрезидентът Йотова беше гост на отриването на обновената Слънчева зала на НИМ

      Публикувано на Friday, 21 May , 2021      689 Прегледа     
Вицепрезидентът Йотова беше гост на отриването на  обновената Слънчева зала на НИМ


Илияна Йотова изрази надежда, че музеят ще срещне по-голяма подкрепа от служебния министър на културата
„Има символика в това, че Слънчевата зала на Националния исторически музей е събрала 7 века история на Средновековна България. Това са златните векове на България, когато се създават българската държавност,
език, вяра и народност, идентичност, която носим всички ние, независимо дали живеем в България или извън границите й. Това е време, в което българската държава не е само географско понятие, но и важен политически и културен фактор, който определя съдбините на други държави и народи.“

Това заяви Илияна Йотова на откриването на реновираната Зала 3 на Националния исторически музей, която представя експозицията „Българската държава през Средновековието VII – XIV век“.Img 972107fa352f264420be3ce6c4e070fb V

„Има символика и в дните, в които откриваме залата – в навечерието сме на най-светлия български празник 24 май, когато почитаме славянските първоучители Кирил и Методий“, посочи вицепрезидентът. Като припомни
думите на знаменития акад. Лихачов, че България е държава на духа, Илияна Йотова изтъкна огромния принос на българската държава за разпространението на богата култура и литература из целия славянски свят.

„Благодарение на България, която спаси Кирило-Методиевото дело, бе поставено началото на обединена Европа, на третия духовен свят на средновековна Европа – славянския“, подчерта вицепрезидентът.

„Много атефакти тук са свидетелство за сила, мъжество, войнска чест, победи. Но има и много, които говорят за победите на духа, на културата“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави ръководството на Националния исторически музея за амбицията и силата, с които преодолява трудностите и поддържа музея жив в тежкия период на пандемията.

Илияна Йотова изрази надежда, че в лицето на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков НИМ ще намери много по-голяма подкрепа и помощ.

Вицепрезидентът специално поздрави музея за ателиетата „О писменехь”, с които отбелязват 24 май и привличат интереса на учениците.


Етикети:
Категория България | 2021/05/21 последна редакция в 11:00 AM
Източник : Президент | Снимка :
690 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки