Вицепрезидентът: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза

      Публикувано на Monday, 25 May , 2020      1024 Прегледа     
Вицепрезидентът: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза

  • България

„Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза. Институциите сме длъжници на българската култура. Като граждани трябва да й помогнем да оцелее през следващите месеци.“
Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при поднасянето на цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

„Днес се прекланяме пред славянските първоучители Кирил и Методий, пред живото българско слово, пред дейците на българската просвета и култура, пред духовността. 24 май – няма друга дата, толкова любима за всеки от нас, дълбоко запечатана в душите ни. Помним я от най-ранно детство, когато учителите ни срещат за първи път с българската азбука и родната реч“, посочва Илияна Йотова в приветствието си за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

По думите на вицепрезидента празникът тази година е особен заради опустелите училища и университети.

„В месеците на тревога и физическа изолация българското слово премина граници и скъси разстояния, за да преодолеем по-леко трудностите“, изтъква Илияна Йотова.

Вицепрезидентът специално благодари на учителите, учениците и родителите, които заедно успяха се справят в условията, наложени от пандемията.

„Успяха благодарение на отдадеността на учителите, на ентусиазма на родителите и любознанието на нашите деца, които не пропуснаха своите уроци. Такъв е нашият ген, това е наследството на една от най-старите държави в Европа, отворила пътя на славянската цивилизация с безсмъртното Кирило-Методиево дело“, подчертава вицепрезидентът Йотова и допълва: „На днешния ден даваме и предаваме на поколенията нашата клетва да пазим делото им от изкривяване, от посегателство към историята“.

Илияна Йотова благодари на стотиците деца и ученици от българските общности в цял свят, които се включиха във виртуалния форум „Голи са без книги всички народи“, организиран от вицепрезидента и екипа й.

Целта на инициативата, чието мото са мъдрите думи на Константин-Кирил Философ от „Проглас към Евангелието“, е да се насърчат деца и младежи от български произход да почетат делото на славянските първоучители с рецитал на стихотворение, с песен, с прочит на любим български автор или на авторски текст, посветени на мисията на Светите братя и техните ученици.

„Пъстрата картина, незаглъхващите рими на родния език и на детските гласове, увековечени в електронните файлове, може да видите и чуете в моята официална фейсбук страница и в моя ютуб канал,

https://www.youtube.com/channel/UCrHSSGeDjulB8qYemDSr-Wg/videos посочва Илияна Йотова.

Най-малките участници, изпратили своя поздрав, са на 3 години.

Към българските деца и младежи вицепрезидентът се обръща с думите:

„Мили българчета, никога не забравяйте, че сте част от велика империя на духа – България. В технологичния XXI век трябва да имаме самочувствието на възроден народ чрез словото и книжнината, защото „народността не пада там, дето знанието живей“.

„Да пребъдат през вековете българската азбука, българската реч, българската култура“, заявява Илияна Йотова.Категория България | 2020/05/25 последна редакция в 8:00 AM
Източник : Президент | Снимка :
1025 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки