Въпреки Brexit Лондон остава най-привлекателният финансов център в света

      Публикувано на Sunday, 22 July , 2018      63 Прегледа     
Въпреки Brexit Лондон остава най-привлекателният финансов център в света

  • Лондон

Лондон остава най-привлекателният финансов център в света, разширявайки преднината си спрямо Ню Йорк въпреки бъдещото излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщава Ройтерс, позовавайки се на ново проучване от понеделник.

Излизането на Великобритания от блока накара някои политици и икономисти да прогнозират, че Лондон ще загуби водещата си позиция на финансов център. Има редица сигнали обаче, че това все още не се случва.Лондон е на първо място, следван от Ню Йорк, Хонконг и Сингапур, в индекса на глобалните финансови центрове Z/Yen Global Financial Centres Index (GFCI), който оценява 92 финансови центъра на базата на фактори като инфраструктура и достъп до висококвалифицирани служители.

Ню Йорк е с 24 точки зад британската столица, което представлява най-широката преднина между двата града, откакто проучването започва през 2007 г.

Оценката за Ню Йорк е с 24 пункта по-малко спрямо миналата година – най-големия спад сред водещите конкуренти. Според авторите на проучването потъването „предполагаемо се дължи на опасенията около американската търговия“.

Откакто стана президент на САЩ през януари, Доналд Тръмп се оттегли от планираното Транстихоокеанско търговско споразумение и преследва по-изолационистка икономическа политика.

Най-силното финансово лоби във Великобритания – TheCityUK, предупреди, че не трябва да има самодоволство от представянето и призова за яснота по преходните споразумения по напускането на ЕС, които важат след април 2019 г., когато страната официално ще излезе от съюза.

Без тази [яснотамного компании вече започнаха да активират плановете си за извънредни ситуации, а други без съмнение ще последват примера им, ако [споразуменията] не бъдат потвърдени възможно най-скоро – или най-малкото до края на тази година“, заяви Майлс Селик, главен изпълнителен директор на TheCityUK.

През последните два месеца освен това се наблюдава все повече банки, които казват, че планират установяване на нови дъщерни дружества в ЕС след Brexitкато повечето големи американски, британски и японски банки се насочват към Франкфурт или Дъблин.

Франкфурт се е изкачил до 11-то място в класацията от 23-то преди година, а Дъблин – до 30-а от 33-та позиция.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/07/22 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
64 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки