Начало България Върховната административна прокуратура протестира в съда поскъпването на водата в още 12 града

Върховната административна прокуратура протестира в съда поскъпването на водата в още 12 града

voda
Категория България | 2018/01/12 at 10:24 AM | 31
Коментари ->> Добави Коментар

След като в края на миналата година Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира в съда поскъпването на водата в три града – Бургас, Ямбол и Враца,

днес направи това и за още 12 населени места. Мотивът на държавното обвинение е, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е допуснала съществени нарушения на административнопроизводствени правила.Според Закона за енергетиката регулаторът трябва да проведе процедура за обществено обсъждане със заинтересованите лица при изготвянето на новите цени.

Макар във функцията на КЕВР да не се включват конкретните стойности по договорите между ВиК оператори и клиенти, решенията на комисията са определящи за съдържанието им.

Според ВАП обществено обсъждане не е организирано. Доводите на част от участници в откритото заседание са приети за основателни, но внесените съществени промени са представени и приети единствено на закритото заседание на комисията, без да е предоставена възможност за възражения.

Освен това, при взимане на решението за поскъпване на водата КЕВР е допуснала още една неточност. Цените на водоснабдителните и канализационните услуги се определят по формула, в която присъства показател свързан с инфлацията за периода от влизането в сила на утвърдената цена за първия ценови период до датата на изчисление на изменението.

В конкретните изчисления от КЕВР е използвана информацията от интернет страницата на НСИ за индекс на потребителските цени, като данните са приложени незаконосъобразно, тъй като обсегът им е несравнимо по-голям от инфлацията, която влияе върху разходите на ВиК дружествата.

Решението на ВАП е за водоснабдителните дружества в София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Златни пясъци, Перник, Монтана, Шумен и Сливен.

Етикети: # #
Категория България | 2018/01/12 at 10:24 AM
32 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама