Върховният съд в Лондон: Спирането на работата на парламента е незаконно

      Публикувано на Tuesday, 24 September , 2019      1120 Прегледа     
Върховният съд в Лондон: Спирането на работата на парламента е незаконно

  • Лондон

Висшите съдии на Великобритания нанесоха безпрецедентен правен удар по премиера Борис Джонсън, като маркираха противоречивото му решение за спиране на дейността на парламента като незаконно.
В решение от вторник върховният съд на Обединеното кралство постанови, че задължителната почивка на парламента, наложена от премиера Борис Джонсън, е незаконна.

Решението представлява голямо поражение за премиера.

Единодушното забележително решение на 11-те съдии във вторник е стимул за депутатите, които искат да попречат на Джонсън да изтегли страната от Европейския съюз до 31 октомври без сделка.

Ограничавайки правомощията на премиера да спира дейността на Парламента в бъдеще, съдиите също така лишиха Джонсън от едно от последните му оръжия, с които да наложи Brexit преди определения срок.

Това означава, че британският парламент отново ще заседава – възможно най-скоро. Съдът счита, че решението на Джонсън е незаконно ограничаване на парламентарната свобода.

Присъдата беше взета единодушно, заяви съдия Бренда Хейл. След обявяването на решението цената на британската лира се повиши. 

Единадесетте съдии на Върховния съд единодушно са решили, че принудителната почивка има “краен ефект” върху Парламента при приключване на конституционния му мандат, както заяви Бренда Хейл. Все пак парламентът имал право да има глас в хода на важно събитие като планираното напускане на Европейския съюз на 31 октомври.

Решението за разпускане на Парламента е „незаконно, невалидно и нищожно“, заяви съдия Бренда Хейл, председател на Върховния съд. Решението за „пророгация на Парламента е незаконно, тъй като доведе до осуетяване или възпрепятстване възможността на Парламента да изпълнява конституционните си функции без разумна обосновка“.

Опонентите на премиера твърдят, че суспендирането е неприемливо и предназначено да стимизира демократичния контрол. Джонсън, който тази седмица е в Ню Йорк, опитвайки се да договори преразгледана сделка с европейските лидери, сега е изправен пред предизвикателството да прокара Brexit в Парламента без мнозинство, без контрол върху парламентарния график – или без какъвто и да е начин да избегне контрола от законодателите.

Според Хейл това е еднократен случай, който никога не се е случвал при тези обстоятелства и „това вероятно никога повече няма да се повтори“.

Председателят на парламента Джон Беркоу заяви, че долната камара трябва да започне незабавно да заседава.

По-рано през миналата седмица стана ясно, че Джонсън не отхвърля възможността за ново прекратяване на работата на парламента, ако Върховният съд в страната не го забрани. В правителствени документи в рамките на делото за законността на първото и засега единствено спиране на дейността на държавния орган в рамките на настоящата администрация се посочва, че в зависимост от заключенията на съдебната институция премиерът евентуално ще може да обмисли ново прекратяване на сесията на парламента, която се очаква да бъде подновена отново на 14 октомври.

Юридическото предизвикателство пред правомощията на премиера показва как политическата борба за Brexit обтяга до голяма степен неписаната конституция на Великобритания.

Освен това то принуди съдебната система да попадне в неудобната позиция да се произнесе по политически въпрос  – нещо, което Върховният съд на Великобритания до голяма степен бе избягвал досега.

„Това е изключително силно и най-важното единодушно решение“, казва пред Bloomberg Рос Келауей, партньор в адвокатската кантора Eversheds Sutherland. „Тук няма правилно решение за правителството. Освен това съдът наложи незабавно решението си върху незаконната пророгация, Парламентът може да започне заседание незабавно“.

 


Етикети:
Категория Лондон | 2019/09/24 последна редакция в 1:47 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
1121 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки