Начало Свят Все още има време за дипломация в Корея

Все още има време за дипломация в КореяКатегория Свят | 2018/01/07 at 3:00 PM | 147
Коментари ->> Добави Коментар

В разгара на непрестанно покачващото се напрежение заради севернокорейската ядрена програма, най-после има някакви позитивни дипломатически сигнали.

На 3 януари Пхенян възстанови връзката по граничната “гореща линия” с Южна Корея – ден след като Сеул предложи двустранни преговори и два дни след като Ким Чен-ун каза в новогодишно обръщение, че е отворен за диалог с Юга, пише Джон Глейзър от Ройтерс, цитиран от БТА.
Запитана обаче възможен ли е такъв пробив, посланичката (на САЩ) в ООН Ники Хейли поля със студен душ цялата идея:“Ние няма да погледнем сериозно на никакви разговори, ако те не предприемат нещо за забрана на всички ядрени оръжия в Северна Корея.”

Изявлението на Хейли е най-ясната възможна артикулация на външната политика на правителството на Тръмп: “Дипломацията е загуба на време. Ние ще преговаряме с противници само след като те едностранно капитулират и се подчинят на всичките ни заповеди”.

Проблемът е, че този подход рядко дава резултат. Вярно е, че дипломацията понякога не успява. Гръмкото сплашване обаче в повечето случаи не постига нищо друго, освен че се възприема като блъф и поражда отпор.

Да вземем за пример подхода на Вашингтон към Съветския съюз след Втората световна война. Според историка Мелвин Лефлър, сред военните и разузнавателни среди е имало “почти пълно единомислие”, че Съветският съюз, въпреки експанзионизма си, “изобщо не беше тотално враждебен или нежелаещ да преговаря със САЩ”. Въпреки този вътрешен консенсус, Лефлър цитира официални американски лица, които упорито представят Москва като “изначално неподдаваща се на помирение” и решена с цената на всичко да постигне “световно господство”.

В разузнавателен доклад на военното министерство от юли 1947 г. се констатира, че по-конфронтационният подход на правителството на Труман “проявява склонност да преувеличава значението на конфликтните гледни точки и така намалява възможността от споразумение по всеки пункт”. Според Лефлър това “води до по-агресивна съветска политика към САЩ и засилва напрежението”.

Историята, напротив, изобилства с примери за тактично държавничество, което успява да постигне значителни отстъпки от противниците. Макар че Кубинската криза в продължение на десетилетия бе погрешно представяна като пример как американски президент със стоманен поглед надменно гледа към отстъпващ Съветски съюз, истината бе разкрита по-късно в разсекретени документи. Джон Кенеди тайно предложил да изтегли американските ракети от Турция, а Никита Хрушчов се съгласил да изтегли ракетите си от Куба в замяна. Ядрената война бе избягната чрез дипломация и взаимни отстъпки.

Подходът на президента Барак Обама към Иран се оказа успешен, защото следваше този дипломатически модел. Години наред Вашингтон засипваше Иран с твърдоглави обвинения, крайни искания и без да проявява интерес към сериозни преговори. Този подход – “само тояга и никакви моркови” – доведе до враждебност на инат от двете страни и до разрастване на иранската ядрена програма.

Едва когато правителството на Обама призна правото на Иран да обогатява уран за мирни граждански цели и предложи смекчаване на санкциите, Техеран се съгласи на големи ограничения върху ядрената си програма. Резултатът бе онова, което шефът на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано нарича “най-строгия в света режим за ядрени проверки”.

Защо тогава Тръмп игнорира примера на своя предшественик? 

Често срещан довод против сближаване със Северна Корея е, че ние опитахме с дипломация през 1990-те години, а Пхенян се възползва от американските доброжелателни жестове и не спази ангажиментите си. Това обаче е заблуждаващо представяне на договорената рамка от 1994 г. Тя бе постигната от правителството на Клинтън и замразяваше способността на Пхенян да произвежда плутоний за ядрени бомби, като отваряше неговите програми за проверки в замяна на икономически и дипломатически отстъпки от Вашингтон.Етикети: # # # #

Категория Свят | 2018/01/07 at 3:00 PM
148 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дир | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама