Начало Здраве Всеки човек изхвърля 173 кг храна всяка година

Всеки човек изхвърля 173 кг храна всяка годинаКатегория Здраве | 2018/07/17 at 6:17 PM | 82
Коментари ->> Добави Коментар

Заблуждават ли ни производителите и търговците на храни с етикетите за срока на годност и разхищаваме ли храна заради незнание?

Успяват ли потребителите да се ориентират в морето от етикети – докога безопасно могат да консумират даден продукт?Или точно обратното – различните означения за срока ни объркват, докато пазаруваме?

Според последните данни на „Евробарометър” потребителите в Европа трудно разбират колко е трайността на един продукт. Причината – в момента съществуват най-различни варианти за етикетиране, информира NOVA.

Например 53 % от европейските потребители не познават смисъла на означението: „Най-добър до”. 60% от европейците, които пазаруват, не се ориентират в смисъла на етикета: „Използвай до”. Така огромни количества храна се изхвърлят. Всяка година една трета от произведените за консумация храни по света се губят или пропиляват. Това е около 1.3 млрд. тона.

В ЕС храни се пилеят по цялата верига – от селскостопанското производство до крайното потребление у дома. Всяка година се разхищават 88 млн. тона храни. Т.е. всеки от нас изхвърля 173 кг всяка година. Целта е до 2030 г. тези количества да се намалят наполовина. Така ще спестим и 170 млн. тона CO2 – емисии, които се отделят при производството и унищожаването на хранителни отпадъци.

Най-много храна разхищават домакинствата, преработвателите, ресторантите, производителите и търговците. Най-много храна се пилее в Холандия и Белгия. А най-малко в Словения.Етикети: #

Категория Здраве | 2018/07/17 at 6:17 PM
83 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Новините | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама