Всеки човек изхвърля 173 кг храна всяка година

      Публикувано на Saturday, 20 July , 2019      1031 Прегледа     
Всеки човек изхвърля 173 кг храна всяка година

  • Здраве

Заблуждават ли ни производителите и търговците на храни с етикетите за срока на годност и разхищаваме ли храна заради незнание?

Успяват ли потребителите да се ориентират в морето от етикети – докога безопасно могат да консумират даден продукт?
Или точно обратното – различните означения за срока ни объркват, докато пазаруваме?

Според последните данни на „Евробарометър” потребителите в Европа трудно разбират колко е трайността на един продукт. Причината – в момента съществуват най-различни варианти за етикетиране, информира NOVA.

Например 53 % от европейските потребители не познават смисъла на означението: „Най-добър до”. 60% от европейците, които пазаруват, не се ориентират в смисъла на етикета: „Използвай до”. Така огромни количества храна се изхвърлят. Всяка година една трета от произведените за консумация храни по света се губят или пропиляват. Това е около 1.3 млрд. тона.

В ЕС храни се пилеят по цялата верига – от селскостопанското производство до крайното потребление у дома. Всяка година се разхищават 88 млн. тона храни. Т.е. всеки от нас изхвърля 173 кг всяка година. Целта е до 2030 г. тези количества да се намалят наполовина. Така ще спестим и 170 млн. тона CO2 – емисии, които се отделят при производството и унищожаването на хранителни отпадъци.

Най-много храна разхищават домакинствата, преработвателите, ресторантите, производителите и търговците. Най-много храна се пилее в Холандия и Белгия. А най-малко в Словения.

Етикети:
Категория Здраве | 2019/07/20 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Новините | Снимка : Google
1032 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки