Във Великобритания се появи рядък синдром при деца, болни от COVID-19

      Публикувано на Wednesday, 29 April , 2020      2111 Прегледа     
Във Великобритания се появи рядък синдром при деца, болни от COVID-19

 • Коронавирус

Личните лекари във Великобритания получиха днес спешно предупреждение за зачестили съобщения за рядък, но опасен, синдром при деца,
който може да е свързан с коронавируса SARSCoV2, съобщи Би Би Си. “Ройтерс” цитира разказ на италиански лекари за такъв случай.

В съобщението се казва, че в интензивни отделения в Лондон и други части на Великобритания са лекувани много болни деца “с необичайни симптоми”. Сред тях има едновременно “възпаление на няколко системи” и симптоми, наподобяващи тези при болни от грип. Някои, но не всички, деца са били с позитивен PCR тест за COVID-19.

Стивън Поуис, медицински директор на NHS England, казва, че “едва през последните дни видяхме такива съобщения и поискахме от нашите експерти спешно да ги проверят”.

Би Би Си цитира д-р Назима Патан, консултант в педиатричното интензивно отделение в Кеймбридж, според която нейни колеги от Испания и Италия са съобщавали за подобни случаи. “Някои от децата са имали симптоми на септичен шок и обриви – от типа на реакциите, която очакваме да видим при синдром на токсичен шок и болест на Кавазаки. Като цяло, децата са по-устойчиви на сериозна инфекция на белия дроб след като са били изложени на въздействието на коронавируса, и броят на приетите в интензивни отделения е относително нисък.”

През последните месеци експерти от цял свят потвърждават, че децата – макар и да не са 100% защитени от COVID-19 – са възрастовата група, най-малко засегната от заболяването. От NHS England казват, че знаят за по-малко от 20 подобни случая в страната, докладвани от специалисти. Разследването продължава, но засега не е установена връзка (с коронавируса) казва за Би Би Си говорител на британското здравепазване.

От Кралския колеж по педиатрия и детско здраве (RCPCH) заявяват, че родителите не бива да се притесняват от това, но ако се тревожат по някаква причина за здравословното състояние на детето си, да потърсят помощ от професионален медик.

В спешното предупреждение до личните лекари се казва, че случаите са от последните 3 седмици и че симптомите може да са свързани с инфекциозно състояние преди появата на синдромите, както и че те може да са резултат от съвсем различен от SARSCoV2 и все още непознат патоген.

Малките пациенти са на различна възраст (някои от тях са тийнейджъри) и са много болни – висока температура, ниско кръвно налягане, обриви и затруднено дишане.

Някои имат симптоми в стомашно-чревния тракт като болки в коремната област, повръщане и диария, както и показатели на кръвта извън нормата и възпаление на сърдения мускул. Това, казват експерти, цитирани от Би Би Си, са признаци, че тялото води много тежка борба с инфекция и се препоръчва незабавна помощ и лечение.

  • Като още веднъж подчертава, че не бива родителите първо да си мислят за коронавируса, когато детето им се почувства зле, от Би Би Си припомнят съветите на педиатрите от RCPCH кога да се търси помощ:
  • – детето е бледо, на петна и при докосване е необичайно студено
  • – прави паузи в дишането (т.нар. апнея), дишането му е неритмично и започва да сумти
  • – много трудно диша и става превъзбудено или не реагира
  • – появява се посиняване около устните
  • – получило е пристъп или припадък
  • – става изключително стресирано (плаче неутешимо и след като му е привлечено вниманието), объркано е, много е летаргично (трудно се буди) или не реагира
  • – развива обив, който не изчезва при натиск (т.нар. тест със стъклена чаша за менингит)
  • – изпитва болки в слабините (особено при момчета тийнейджъри).

Лекари в Северна Италия също съобщават за необичайно горям брой деца на възраст под 9 години, пристигнали в болниците в тежко състояние със симптоми, наподобяващи тези на Кавазаки. Това заболяване е характерно за Азия, известно е, че води до възпаление на стените на кръвоносните съдове и се разпознава също по възпаление на лимфните възли.

В болница в Бергамо са регистрирали над 20 подобни случая през последния месец. Това е 6 пъти над броя, който обичайно имат в рамките на една година, казва педиатърът и кардиолог Матео Чуфреда.

В болница “Йоан XXIII” (носеща името на папата, който като Анджело Ронкали е бил нунций в България) той допълва, че само някои от децата са били с позитивен тест за коронавируса. Негови колеги от Мадрид и Лисабон са описали същите случаи и Чуфреда призовава всички, които имат контакт с нещо подобно, да го документират, за да се установи има ли връзка между Кавазаки и COVID-19.

Първият му случай с такива симптоми е било 9-годишно момче, докарано на 21 март в пика на епидемията, но без да е заразено. То е било с висока температура и ниско съдържание на кислород в кръвта. Скенер показал увеличена коронарна артерия, което е един от симптомите на болестта на Кавазаки.

“Това момченце много ме притесни с масовото възпаление на различни органи и засегнати сърце и бял дроб. Страхувах се, че няма да оцелее, но, изненадващо, след няколко дни се подобри.”

Преди 16 години има съобщение за случайно засичане на Кавазаки при дете с друг коронавирус, но връзката между двете така и не е доказана. През 2004 г. има още един подобен случай с бебе, известен като NL63. Британският професор вирусолог Иън Джоунс казва, че тогавашният вирус и едни и COVID-19 използват един и същи приемник в човешкото тяло, но е твърде рано да се правят изводи.

От Американската педиатрична академия казват за “Ройтерс”, че досега нямат докладван подобен случай в САЩ.


Етикети:
Категория Коронавирус, Лондон | 2020/04/29 последна редакция в 4:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
2112 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки