За 4 минути Тръмп призова ООН да се реформира

      Публикувано на Tuesday, 19 September , 2017      28 Прегледа     
За 4 минути Тръмп призова ООН да се реформира

  • Свят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува ООН за бюрокрацията и лошото управление,

по време на първото си посещение в централата в Ню Йорк, призовавайки за “наистина смели реформи” и сила за постигане на световен мир, съобщава Ройтерс.

В сграда, където дългите изявления са нещо обичайно, Тръмп говори само за четири минути.

Повече от 120 страни са поканени да присъстват на срещата за реформата, след като се включиха в 10-точкова политическа декларация, подписана от САЩ, за подкрепа на усилията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш “да инициираме ефективна, смислена реформа”.

“През последните години Организацията на обединените нации не е достигнала пълния си потенциал поради бюрокрация и лошо управление, докато бюджетът на ООН се е увеличил със 140%, а персоналът ѝ повече от два пъти е нараснал от 2000 г. насам”, коментира Тръмп.

“Организацията на обединените нации трябва да държи всички нива на управление отговорни, да се фокусира върху резултатите, а не върху процеса”, допълва Тръмп.

“Убеден съм, че ако работим заедно и подкрепим наистина смели реформи, ООН ще е по-силна, по-ефективна, по-справедлива и по-голяма сила за мир и хармония в света”, смята Тръмп.

Гутериш, който встъпи в длъжност през януари, коментира на срещата: “За да служим на хората, които подкрепяме, и на хората, които ни подкрепят, трябва да сме пъргави, гъвкави и ефективни”.

Той се съгласи, че бюрокрацията в ООН е проблем, който го държи буден нощем.

“Нашата обща цел е 21-ви век, е фокус повече върху хората и по-малко върху процеса”, допълва Гутериш.

Тръмп заявява, че всички мироопазващи мисии трябва “да имат ясно определени цели и показатели за оценка на успеха”.

В неделя вечерта държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън се срещна с върховния комисар за бежанците Филипо Гранди.

На въпроса дали агенцията за бежанците в Норвегия може да изпълнява настоящите си мисии, ако Съединените щати намалят доброволните си вноски в бюджета, според доклад на групата, Гранди отговори: “Бих казал, че не”.

“Помощта на САЩ е жизненоважна за това, което правим, за да подкрепяме бежанците по света и да намерим решения за тяхното положение “, коментира Гранди.

https://news.bg/

Етикети:
Категория Свят | 2017/09/19 последна редакция в 8:00 AM
Източник : | Снимка :
29 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки