За британската мечта и още нещо

      Публикувано на Tuesday, 13 November , 2018      1524 Прегледа     
За британската мечта и още нещо


Защо искате да живеете и работите в Англия? Въпрос от интервю за работа и издаване на документи. Простичък и много грешен отговор.

Защото аз харесвам и обичам Aнглия! След отварянето на вратата и отпадане на рестрикцията за българи и румънци даването на заветният Национално осигурителен номер, редица наши сънароднищи пристигат тук с единствената цел да подобрят финансовото си състояние. Разбираемо и логично, но при много от хората необмислено и рисковано.
Може би някои ще ме упрекнат, но в близкото време попаднах на интересни съдби и ситуации, които могат да те накарат да се замислиш сериозно.

Ще започна от България, където хора решили да печелят от безизходицата и безпаричието на наши сънародници, вземат и последното левче на хората. Обещанията са красиви и примамващи, но за съжаление, разминаващи се с реалността. Плащаш една нищожна такса, като възможностите са да вземеш заем за това или да събереш парите от приятели.

Какво толкова, нали заминаваш за Англия да работиш. Ще ги върнеш за един месец! Стягаш багажа, по възможност да е ръчен, защото това са ти включили в билета, които също трябва да платиш. Как? Като започнеш работа, ще ти бъдат удъражани парите от заплатата. До тук горе долу добре, но истинската реалност е друга.

Пристигаш тук и започваш работа на автомивка. Интервю-няма такова нещо, просто пристигаш с обещанието, че ще работиш със седмично заплащане, добро при това и обучение. Странно защо, без договор, минимално заплащане 35 паунда на ден -дори под минимума за Великобритания. Съгласяваш се, защото вече си дошъл и просто нямаш пени в джоба.

Изненадват те с един хубав депозит от 400 паунда, за които не е ясно защо трябва да плащаш. Настаняват те в квартира с десет човека още и започват да ти удържат наем. И до тук добре, до момента от две седмици през които собственика решава, че ти не ставаш за тази работа и от утре си освободен. Освен това трябва да се изнесеш от квартирата по възможност за един ден.

Какво толкова, ще кажат някои? Ами не е така, защото някои от тези хора пристигат да работят тук и за български фирми. Ситуацията е повече от неприятна. Повечето са от едно населено място с работодателят си. Изумена съм от бездушието и наглостта, защото да използваш незнанието и безисходицата на хората е повече от нагло.

Още по лошо е това, че сме сънародници и за пореден път се убеждавам, че ние сме единствените, които не си помагаме. Не искам да казвам как се почувствах когато видях сълзите на един баща дошъл тук за да помогне на трите си деца.

Защо никои не казва на тези хора какво ги очаква, за да напраят те реален избор? Как ще намериш добре платена работа, без документи, без пари и език. Да не говори за квартира, защото и там схемата е още по неприятна.

Защо някои наши сънародници смятат, че са големи тарикати и си играят с човешките съдби. Защо не се замислят, че те също са в друга държава. Държава, с която не можеш да играеш постоянно хазарт и всеки си плаща рано или късно. Хубаво е да наемеш къща за себе си и да започнеш да я отдаваш под наем на хорица, които нямат избор и са притиснати до стената. Гадно нали? По нашенски, тарикатско!?

Няма лошо, стига да имаш един добър договор за отдаване под наем. Наемът да се плаща законно, да има финансов документ и за двете страни. Всеки, който е отдавна тук, знае през какво се минава, за да наемеш добра квартира, къща или апартамент. Всеки знае какъв е отговорът, когато не можеш да докажеш, че редовно си плащаш сметките, наемът и таксите. А как да стане това,като нямаш такъв, защото някои трябва да печелят !?

Има обаче и други хора, към които можеш да се обърнеш за помощ и нека така наречените тарикати да не си мислят, че всички са балъци и няма от къде да почерпят информация. Винаги има хора и институции, които биха се отзовали, дори да не знаеш добре езика. А Вие, тези, които рискувате да тръгнете без да говорите език и професионална квалификация, трябва да знаете, да попитате, да потърсите реална помощ, защото иначе схемата е позната.

Агент в България, плащаш такса и си тук. Работа на автомивка или нещо за чистене, минимално заплащане на £6,50 на час. Даваш депозит – не се знае за какво. Имаш квартира -съответно и тук схемата е приятелска, но бъркаща яко в джоба.

Чудесна част от една мечта и желание да промениш живота си.

Вината е на всички! На тези, които си затварят очите! На тези, които се опитват да си играят с човешките съдби! На тези, които притиснати от проблеми и безпаричие рискуват, но не търсят правилната помощ!

На всички ни е ясно, че лесно няма и за да промениш живота си, рискуваш, правиш нещо. Защо обаче това не е по нормалният и цивилизован начин? Труден е да, но не и невъзможен за успех. Това ще спести редица проблеми и неприятни ситуации!

Британската мечта е осъществима, ако трънеш по трудният, но правилен път .

Нормално е да имаш възможност за минимална езикова комуникация. Да започнеш с агенция или фирма, която ще ти помогне да легализираш документи за работа тук; ще ти подсигури такава, както и договор с работодател; ще те насочи и помогне да се сдобиеш е необходимият пакет документи. Тези агенции и фирми, които са утвърдени и работят от години тук, няма да допуснат имената им да са в дребни и гадни схеми за измами.

Винаги има от къде да почерпите информация! Не бъдете наивни и не тръгвайте със затворени очи. Мечтата е осъществима!

BG Media London

728x90


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/11/13 последна редакция в 2:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1525 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки