За данъците в Англия

      Публикувано на Wednesday, 3 January , 2018      1775 Прегледа     
За данъците в Англия

  • BG Лондон

Данъкът може да бъде платен директно на Inland Revenue чрез Self Assessment (самооблагане), при което цялата отговорност не е, или не може да бъде, удържана от даден източник на доходи.

Това може да се случи с, например:

  • доходи от самонаемане;
  • доход от отдаване на имущество под наем;
  • лихви – например, от National Savings инвестиционни сметки;
  • доходи от чужбина;
  • допълнителни служебни облаги и доходи на служители, при които е изплатено не достатъчна сума по силата на PAYE.

Когато данъка трябва да се събира чрез Self Assessment – например, понеже сте самонает(а) – трябва да бъде попълнена данъчна декларация.

В последствие или може да помолите Inland Revenue да изчисли дължимия данък, въз основа на данните от данъчната декларация (изчисление на Revenue), или самостоятелно да изчислите дължимия от вас данък (изчисление на данъкоплатеца). Ако сте попълнил(а) данъчна декларация, ще ви бъде изпратено състояние на сметката ви, което е като данъчна такса, която посочва датата, на която е дължим данъка.
Ако помолите Inland Revenue да извърши калкулацията, състоянието на сметката ви ще покаже резултата от калкулацията и сумата на дължимия данък. Ако самостоятелно извършите калкулацията, ще трябва да впишете сумата, която дължите, в състоянието на сметката ви. Има определени дати във всяка облагаема година за внасянето на дължимия данък.

Данъчна декларация

Данъчната декларация е формуляр, в който трябва да дадете информация относно вашия доход и разходи, ако Inland Revenue поиска това от вас. В последствие, данъчната декларация се използва за изчисление на сумата по дължимия данък. Можете самостоятелно да извършите данъчната калкулация като отговорите на съответните въпроси от декларацията, или може да помолите Inland Revenue да извърши калкулацията.

Кой трябва да попълни данъчната декларация

Не всички данъкоплатци са длъжни да попълват данъчни декларации и обикновено декларациите не се издават на хора, които получават заплати и пенсии по силата на Pay As You Earn (PAYE), понеже се смята че сумата на данъка се удържа от съответния източник.
Декларациите се издават редовно на данъкоплатците, за които Inland Revenue смята, че:

  • доходи от самонаемане;
  • доход от отдаване на имущество под наем;
  • друг доход, който се получава в брутна величина – това е когато данъка все още не е бил удържан, например, лихви от National Savings инвестиционни сметки;
  • комплексни данъчни дейности – например, данъкоплатци на висока ставка или директори на компании.

Дори и декларацията да не се издаде ако плащате данъците си чрез PAYE, Inland Revenue може да ви изпрати декларация, за да провери дали данъчната ви дейност е в ред. Това се среща особено често при смяна на работно място, или при преместване от заплата на професионална пенсия.

Ако знаете, че не сте платил(а) вярната данъчна сума, не трябва да чакате Inland Revenue да ви изпрати данъчна декларация, а да се свържете с местната данъчна служба. В противен случай, могат да ви се наложат глоби или да платите повече от необходимия данък.

Ако получавате доход, за който се заплаща данък, а не ви е издадена данъчна декларация, ваше задължение е да уведомите данъчната служба за получавания от вас доход. Това трябва да бъде направено писмено и не по-късно от 6-ти октомври след облагаемата година, в която е получен дохода. Ако не уведомите Inland Revenue за доходите си, това може да доведе до глоби и лихви върху дължимия данък.

Ако изпратите писмо, за да уведомите Inland Revenue за необлагаемите си доходи, те ще ви изпратят данъчна декларация, така че обикновено е по-лесно да им се обадите, за да ви изпратят декларация и да използвате обаждането, за да докладвате за доходите си. Ако смятате, че сте платил(а) твърде много данък, не трябва да разчитате на това, че Inland Revenue ще открият автоматично грешката. Трябва да се свържете с вашата служба, за да поискате съответния формуляр за изпращане на молба за връщане на сумата.

Inland Revenue има законното право да изиска попълване на данъчна декларация от всеки и ако декларацията е издадена, данъчната служба трябва да настоява за нейното попълване.

Попълване на данъчна декларация

Данъчната декларация се състои от главен формуляр, който трябва да бъде попълнен от всеки получател на данъчна декларация, и 9 съпътстващи страници, които хората с определени видове доходи трябва да попълнят. Има и съпътстваща брошура, която дава по-нататъшни напътствия относно попълването.

Ако не осигурите цялостна информация във формуляра, Inland Revenue ще сметнат декларацията за непопълнена. В този случай, вие ще носите отговорност за заплащането на лихви и възможни наказания.
Вие сте длъжен(длъжна) да си водите досие за доходите си и всяка година трябва да получавате документи от работодателя или пенсионния си администратор, които дават информация относно получавания от вас доход, включително и някакви допълнителни служебни облаги. Тези досиета и документи ще са ви необходими за попълването на данъчната декларация.

Доходи от самонаемане или отдаване под наем

Ако сте самонает(а) или получавате доходи от отдаване под наем на имущество, информацията за тези доходи трябва да бъде вписана в съответните съпътстващи страници от данъчната декларация.
Обикновено, ще трябва да дадете информация за разходите по изграждането на даден бизнес, или от отдаването на имущество.

Краен срок за изпращането на данъчна декларация

Трябва да изпратите данъчната си декларация обратно в местната данъчна служба до 31-ви януари след края на облагаемата година. Данъчната година приключва на 6-ти април. Ако не го направите, автоматично ще ви бъдат наложени глоби. Все пак, ако желаете Inland Revenue да извърши калкулацията, трябва да изпратите попълнената декларация обратно на данъчната служба до 30-ти октомври след края на данъчната година.

Грешки на данъчната декларация

Ако вие или данъчната служба откриете незначителна грешка по данъчната декларация, тя обикновено може лесно да бъде поправена чрез кореспонденция.
Ако плащате повече от дължимия данък, Inland Revenue ще ви възвърнат надплатената сума чрез сумите на лихвите.
Ако, обаче, има значителна грешка – например, ако не сте декларирал(а) цялата сума на дохода си – данъчната служба може да сметне за необходимо да направи запитване по декларацията.

Кой може да помогне?

Inland Revenue разпространява полезна брошура, наречена „Self Assessment – Your guide”, с която може да се сдобиете чрезwww.ir.gov.uk или чрез Self Assessment линията за поръчки ( 03002003300).
За общи запитвания по Self Assessment, обадете са на местната си данъчна служба или на Self Assessment линията за помощ ( 03002003300).


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/01/03 последна редакция в 11:00 AM
Източник : HMRC | Снимка : Google
1776 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки