За два дни кухненската кърпа се пълни с бактерии

      Публикувано на Friday, 24 April , 2020      1769 Прегледа     
За два дни кухненската кърпа се пълни с бактерии

  • Любопитно

Кухненската кърпа за ръце може да стане разсадник на чревната бактерия Ешерихия коли при недостатъчно често пране.
Това изясниха учени от Аризонския университет. Научната публикация излезе на сайта на висшето учебно заведение.

Целта на изследването била да се разбере как се развиват бактериите в кърпите, с които се избърсват ръцете, съдовете или повърхностите в кухнята.

Учените събрали 82 кухненски кърпи, предоставени им от 82 семейства от пет големи американски и канадски града. По време на изследването върху 89% от тях били открити колибактерии, при това върху 25,6% те били Ешерихия коли.

Опасната бактерия се развива върху кърпи, които не са изпирани често.

„Много хора не си мият ръцете достатъчно продължително под струята и когато ги избършат, те втриват в тъканта бактерии. След около два дни, ако си избършете лицето в кърпата, ще получите повече бактерии, отколкото ако си пъхнете главата в тоалетната чиния и пуснете водата“, заявява един от авторите на изследването Чарлз Хърба в интервю за изданието „Тайм“.

Колибактериите са от семейството на ентеробактериите, сред които се срещат и такива патогени като салмонелозата и чумната пръчица.


Етикети:
Категория Любопитно | 2020/04/24 последна редакция в 4:00 PM
Източник : Днес Плюс | Снимка : Google
1770 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки