Начало Любопитно За два дни кухненската кърпа се пълни с бактерии

За два дни кухненската кърпа се пълни с бактерии

Кухненската кърпа


Категория Любопитно | 2018/03/20 at 5:00 PM | 99
Коментари ->> Добави Коментар

Кухненската кърпа за ръце може да стане разсадник на чревната бактерия Ешерихия коли при недостатъчно често пране.Това изясниха учени от Аризонския университет. Научната публикация излезе на сайта на висшето учебно заведение.

Целта на изследването била да се разбере как се развиват бактериите в кърпите, с които се избърсват ръцете, съдовете или повърхностите в кухнята.

Учените събрали 82 кухненски кърпи, предоставени им от 82 семейства от пет големи американски и канадски града. По време на изследването върху 89% от тях били открити колибактерии, при това върху 25,6% те били Ешерихия коли.

Опасната бактерия се развива върху кърпи, които не са изпирани често.

„Много хора не си мият ръцете достатъчно продължително под струята и когато ги избършат, те втриват в тъканта бактерии. След около два дни, ако си избършете лицето в кърпата, ще получите повече бактерии, отколкото ако си пъхнете главата в тоалетната чиния и пуснете водата“, заявява един от авторите на изследването Чарлз Хърба в интервю за изданието „Тайм“.

Колибактериите са от семейството на ентеробактериите, сред които се срещат и такива патогени като салмонелозата и чумната пръчица.Етикети: # # #

Категория Любопитно | 2018/03/20 at 5:00 PM
100 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Днес Плюс | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама