Начало BG Лондон За един отказ на Британско гражданство

За един отказ на Британско гражданствоКатегория BG Лондон | 2016/01/22 at 10:32 PM | 129
Коментари ->> Добави Коментар

Бих желал да представя на вниманието ви една една действителна ситуация, при която човек се оказа с отказ на Британско гражданство и загуба на около £900, причината за която е не друга, а съдействие от неосведомен счетоводител.Лицето, за когото става въпрос пристига във Великобритания през 2007. Първата година живее при близки хора без да работи друго, освен в рамките на семейството. В последствие се регистрира като самонаето лице и започва работа.

Кандидатства за постоянно жителство през 2013 и го получава въз основание на 5 годишен престой във Великобритания, упражнявайки икономическа дейност.

Когато се обявиха промените за въвеждане на нов изпит за получаване на Британско гражданство от октомври месец 2013, нашият сънародник подава апликация за натурализация преди влизане в сила на изискването за споменатия изпит. От момента на получаване на постоянното жителство до датата на апликацията за гражданство са изминали само няколко седмици.

Известно е, че според правната уредба, не е задължително да се получи документ, удостоверяващ постоянно жителство под регулациите на правото на Европейския Съюз преди да се кандидатства за Британско гражданство, въпреки,че Вътрешно Министерство предпочитат първия вариант.

Законово, човек може да кандидатства за гражданство не по-рано от 12 месеца след като вече е придобил право на постоянно жителство, независимо дали това е станало автоматично поради изтичане 5 годишен период от време, докато човекът е упражнявал правата си като икономически активен, или пък, човекът е получил издаден документ, удостоверяващ това право на постоянно жителство.

Какво следва с въпросното лице е отказ на апликацията му за граждансто. Основание – неизминал период от 12 месеца след получаване на документ, удостоверяващ правото на постоянно жителство.

Писмото от Вътрешно Министерство допълва със стандартен текст,че ако има промяна в обстоятелствата, кандидатът ще трябва да направи нова апликация и заплати нова административна такса от същия размер, но че докато не изминат 12 месеца, апликацията няма да бъде удобрена.

След горните събития, човекът решава да потърси правен съвет от адвокат.

Аз имах възможността да обясня откъде идва разбираемото объркване на служителя от Вътрешно Министерство. При липсата на необходими обяснения и доказателства, решението за отказ е правилно.

Кандидатът не е представил доказателство за упражняване на икономическа дейност за период от 6 години общо към датата на кандидатстване за гражданство. Обяснението,че е живял при близки роднини в първата година и помага на семейството, не е достатъчно доказателство за законово присъствие във Великобритания. Било е необходимо да има наличие на пълна здравна застраховка за този период, за да се квалифицира лицето като самоиздържащо се, т.е упражняващ икономическа дейност като гражданин на държава-членка на Европейския Съюз. Едва в този случай първата година от престоя на лицето в конкретния случай би се зачитал като квалифициращ към общия период.

Обърнах вниманието на споменатия човек към необходимостта да потърси своевременна помощ от квалифициран юрист преди да е пострадал загуби поради незнание. Ако беше сторил това, аз лично бих го посъветвал да провери дали е имал здравна застраховка за проблемния период, било то и Европейска Здравна Карта от друга държава-членка на ЕС. При отсъствие на такава застраховка, щях да посъветвам лицето да не подава апликация за натурализация, докато не изминат 12 месеца от кандидатстване за постоянно жителство.

Във всеки случай, лицето не би се намирало в положението да има отказ на Британско гражданство и загуба на значителна сума пари.

В конкретния случай посъветвах лицето да изисква доказателства от България за издаване на Европейска здравна карта,понеже се оказа,че наистина е имал такава издадена преди да се установи във Велибритания и да поиска преразглеждане на решението за отказ. Несигурността тук се състои във вероятността Вътрешно Министерство да откаже отново, поради факта, че кандидатът се основава на нови факти, които не са били направени достояние при подаване на апликацията за натурализация, т.е. че трябва да се прави нова апликация със свързаните с това парични разходи.

Искрено пожелавам успех на нашия сънародник, но се учудвам на нежеланието на мнозина да се допитат  до професионалисти при решаване на важни правни въпроси.

Една бърза консултация с адвокат може да ви спести време, средства и разочарования.

В допълнение, само квалифицирани юристи, лицензирани имиграционни съветници и ограничена категория други индивиди могат да дават имиграционен съвет или съдействие. Всички останали извършват криминално престъпление при даване на имиграционен съвет или дори и да е само съдействие при попълване на апликационна форма. А в случаите на неосведомен съвет, дори и добронамерен и безплатен, водят до щети. И независимо от това, почти всеки счетоводител и данъчен съветник продължават да съветват наши сънародници относно регистрациоони сертификати за престой и постоянно жителство и апликации за Британско гражданство.

Целта на настоящата статия не  е да направи реклама на моя бизнес. Разбира се, драги читателю, всеки е добре дошъл да потърси и получи правен съвет и съдействие от мен.  Разбираемо е, че имате огромен избор от квалифицирани и опитни юристи в Англия, които биха ви оказали навременна помощ преди да предприемете постъпки с важни последици за вас. Поради това е неоправдано да се поставяте в подобни на споменатата случка ситуации.

П.С. В цитирания случай не е било задължително да се чака 12 месеца,достатъчно е общ престой от 6 години под разпоредбите на ЕС.

Относно кога даването на имиграционен съвет като бизнес представлява криминално престъпление,вижтe: Section 91, Immigration and Asylum Act 1999 Offences (1)A person who provides immigration advice or immigration services in contravention of section 84 or of a restraining order is guilty of an offence and liable

(a)on summary conviction, to imprisonment for a term not exceeding six months or to a fine not exceeding the statutory maximum, or to both; or

(b)on conviction on indictment, to imprisonment for a term not exceeding two years or to a fine, or to both.

Проблемът не е само въпрос на знание. Основното е защита на потребителя. Юристите имат задължителна професионална застраховка, която би обезщетила, поне финансово, клиент пострадал поради некомпетентност. В допълнение, професионалното тяло,което регулира юриста, може да наложи допълнителни санкции.

Клиенти на нерегулирани бизнеси нямат такава защита.

Желая ви успех!

Юлиян Петров

77-79 Holloway Road

London, N78JZ

Tel 08712887081

Mob 07876342609

Email. Info@constl.co.uk

 

 Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама