За кренвиршите и хората

      Публикувано на Sunday, 1 July , 2018      38 Прегледа      Коментари Добави коментар
За кренвиршите и хората

  • България

В Центъра по хигиена се намира единствената у нас апаратура, която може да измери състава на растителния протеин в колбасите, но тя не работи от години.

Ако се въведе например стандарт за 75% съдържание на месо в един продукт, задължително трябва да се закупи апаратура, която е в състояние да го измерва.

В противен случай ще трябва да пращаме пробите си в Германия.

Това заяви в предаването “Преди всички” Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

Той уточни, че заместването на месото с растителните протеини в момента е проблем, защото не може да се каже колко, а може да се каже само “има или няма”. Кирил Вътев коментира въвеждането на минимални стандарти за храните, за каквито Министерството на земеделието и храните започна консултации с браншовите организации.

“За да се отговори на ниската платежоспособност и по силата на криворазбраната конкуренция за най-ниски цени се стига до наистина абсурдни състави на някои продукти във всички групи на хранителната промишленост, не само на месните”, призна Вътев.

По думите му, стандартът „Стара планина“ например не се радва на траен успех, неговият успех е бил един-два месеца след въвеждането му:

„Когато хората нямат възможност да си купуват качествени продукти, а те няма как да бъдат по 2 и по 3 лева, каквито има на пазара в момента, хората се оплакват от качеството и се радват на ниската цена. Когато обаче получат качество, негодуват от високата цена. Между тези две точки се лашкат потребителските мнения.“

Аз съм силно „за“ въвеждането на такъв стандарт, допълни кирил Вътев:

“Въпросът е как ще се контролира и какво ще се направи за повишаване на доходите на населението. Двата паралелни въпроса са от изключително значение. Защото дори да въведем стандарта, дори да въведем железен контрол, ако хората не могат да го купуват, отново нищо няма да се постигне. Въпросът е далеч по-сложен, отколкото просто да въведем един стандарт.”

И в момента на пазара има изключително качествени продукти, с перфектен състав, без подмяна на месо, но те не се радват на големи продажби. На големи продажби се радват най-евтините продукти, отбеляза Кирил Вътев.

Според него, Българската агенция по безопасност на храните е натоварена с твърде много правомощия и отговорности, а контролът дали даден стандарт се изпълнява е по-ефективен през браншовите организации:

“Задължително спазваш правилата, защото те контролират твоите конкуренти. Контролът е по-рядък във времето, но затова пък безкомпромисен.”

Икономистът Стоян Панчев, който е председател на Българското либертарианско общество също смята, че регулаторът и сега е достатъчно натоварен, за да му бъдат вменени нови отговорности по контрол върху качеството:

“Повечето хора осъзнават, че когато си купят изключително евтини кренвирши, те не са 100% месо, не са по най-високия стандарт за работа и най-вероятно не го правят, защото са се подвели. Те знаят, че там не става въпрос за 100-90 или 70% истинско месо, а просто нямат възможност да си купят.”

Етикети:
Категория България | 2018/07/01 последна редакция в 9:00 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
39 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки