За първи път маймунска вариола достигна Великобритания

      Публикувано на Tuesday, 2 October , 2018      225 Прегледа     
За първи път маймунска вариола достигна Великобритания


Няколко души са диагностицирани с маймунска вариола във Великобритания от началото на септември. Това са първите регистрирани случаи в страната. 

Заболяването е зооноза, което означава, че може да се предаде от животни на хора.Маймунската вариола се причинява от вирус (Monkeypox virus) от семейство Poxviridae, родственик на вируса на едрата шарка. Заболяването започва остро, внезапно с повишаване на телесната температура, главоболие и мускулни болки, замайване, гадене и повръщане, по-късно и обрив, който се превръща в пъпки, подобни на тези на варицела.

Обикновено това е леко заболяване, продължаващо няколко седмици, но понякога може да бъде и смъртоносно.

Както подсказва името и, болестта за първи път е идентифицирана при маймуни и е ограничена главно в Западна и Централна Африка.

Епидемия от маймунска вариола възниква в САЩ през 2003 година. През периода от май до юни 2003 г. в няколко средноамерикански щата заболяват около 50 души като всички заболели са били закупили прерийни кученца от магазин за домашни любимци.

Доколко сериозна е болестта?

От Африка идват епизодични съобщения за хора, които се заразяват от консумация на месо на гризачи и понякога може да се разпространи и между хората. Съобщава се за смъртност между 1 и 10%, която най-вероятно се дължи на детската смъртност.

Какво се случва?

Трима души от Великобритания са диагностицирани с маймунска вариола от началото на септември и в момента са хоспитализирани и под грижите на специалисти по тропически болести. Това са първите регистрирани случаи в страната.

Първите две жертви изглежда са се заразили с инфекцията, докато са били в Нигерия, където понастоящем заболяването се разраства. Третият е здравен работник, който се е грижил за втория пациент в болница “Блекпул Виктория”, преди да бъде диагностициран с маймунска вариола.

Трябва ли да се безпокоим?

Паниката е излишна. Болестта не се разпространява лесно между хората. Предаването между хората се осъществява чрез контакт с телесни течности или достатъчно близко вдишане на големи въздушни капчици. Не е изненадващо, че здравният работник е заразен, но такива капчици обикновено не могат да пътуват повече от един метър, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), така че има малък риск за обществото.

Всяка болест, която се разпространява  между животните и може да бъде предадена и на хората и има потенциал да причини нова пандемия, ако мутира и да стане по-смъртоносна или по-лесно преносима. 

Маймунската вариола няма специфично лечение и няма одобрена конкретна ваксина. Ваксината срещу едра шарка дава имунитет и срещу маймунската вариола и сега се използва в болниците във Великобритания. Тя може да се използва и като лечение, ако се даде скоро след излагане на вируса.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/10/02 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Офнюз | Снимка : Google
226 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки