За рисковете при смяна на работното място

      Публикувано на Saturday, 18 May , 2019      1244 Прегледа     
За рисковете при смяна на работното място

  • BG Лондон

Допускаме тези 5 грешки, когато решим да сменим своята работа, защото не сме оценили правилно всички ситуации и рискове. Научете повече, за да се предпазите

В Англия е доста трудно човек да си намери подходяща работа и когато започне някъде, която по някакъв начин е свързана с неговото образование или интереси, той стои там, докато го държат.
Много рядко човек сам решава да смени своето работно място с друго, защото си дава сметка, че такава смяна изисква нова настройка, промяна на традиции, навици, разбирания, работна среда, колеги и началници.

Може да предприеме смяна на работата ако наистина не се чувства добре на сегашното си работно място.

Не е по-различно положението и във Великобритания, защото там конкуренцията не е само между британци и българи. Конкуренцията включва хора от цяла Европа и страни извън ЕС.

Когато човек не се чувства достатъчно оценен или вижда, че няма повече възможности за неговото професионално развитие, той тръгва да сменя своята работа.

Много често се случва човек да зареже настоящата си работа импулсивно, подтикнат от емоционални причини. И когато емоциите вземат връх над разума, човек допуска грешки.

1. Искате да напуснете сегашната си  работа, заради  разочарования

В определен момент започвате да се чувствате разочаровани и недоволни от настоящото положение, затова сте готови с лека ръка да си тръгнете.

Преди да го направите помислете върху следните моменти. Кое всъщност ви прави нещастни? Самата работа, колегите, шефовете, условията на труд, естеството на работа, заплащането, бонусите или нещо друго.

В момента, в който бъдете искрени пред себе си ще постигнете 2 неща. Ще осъзнаете, че настоящите ви емоции са моментни, защото сте се разочаровали от нещо дребно и незначително, и ще останете на същата работа. Или твърдо ще решите да напуснете, но ще знаете какво точно търсите и очаквате от новото си работно място.

2. Искате да бъдете самостоятелни и независими във вашата кариера

Това е колкото хубаво, толкова и лошо. Няма нищо по-добро да бъдете самостоятелни, но не трябва да си мислите, че ако нямате шеф над главата си, ще ви бъде по-лесно.

За да предприемете подобна крачка, трябва да сте наясно, че самостоятелността изисква налични средства (капитал), много добро познаване на вашата професия, както и отлично познаване на ангажиментите на хората, които вие ще наемате.

Трябва да разработите добър бизнес план за своето начинание, защото ще се наложи да плащате за допълнителни услуги, нает персонал, закупуване на техника и други.

Ако започнете да работите сами, няма да можете да си тръгнете в точен час, а ще ви се наложи да се потите доста повече.

Точно поради тази причина много хора предпочитат да бъдат наемници, отколкото да правят свой бизнес.

3. Прекалени, дори нереални очаквания от новата работа

Ако твърдо решите да смените настоящата си работа с друга, вие вътрешно се надявате да намерите нещо много, много по-добро от това, което сега имате.

Но нали знаете какво са казали старите хора – от трън, та на глог, т.е. положението е същото като старото.

Такива грешки се допускат, защото дори привидно новата работа да ви предлага огромни положителни възможности, те може да не се постигат лесно или въобще да не се справите с тях.

Отново не трябва да се поддавате на емоциите и да имате разумни очаквания, в противен случай ви чакат само разочарования.

4. Промяната изисква много повече усилия

Когато работите на едно място вече от 3 или 5 години, вие сте изградили ваш имидж, познавате естеството на работата, колегите, началниците. Знаете слабите и силни страни на ситуацията.

Това нещо сте го постигнали с много усилия, независимо, че вече го вършите без да се замисляте.

Въпросът е дали сте готови отново да започнете да полагате нови огромни усилия, докато се адаптирате на ново място с нови хора, при ново естество на работа.

5. Самонадеяност

Разликата между смелост, поемане на риск и самонадеяност е много тънка.

Хората казват, че за да се спечели нещо, трябва да се поемат определени рискове, но те трябва да бъдат разумни.Тук не говорим за страх и плахост, а разум да не се рискува всичко.

Самонадеяност е свързана с прекалената амбиция и готовност на всяка цена да бъде постигнато нещо без да бъдат отчетени рисковете.

От самонадеяност страдат хора, които имат само външна представа за нещата, без да познават ситуациите в дълбочина, но въпреки това тръгват с главата напред.

Самонадеяните хора слепешката приемат, че само те са прави, че те мислят най-добре, че само те знаят нещата, че те са в състояние  да приемат всяко предизвикателство.

Затова много често самонадеяните хора губят не единствено своята работа, но и семейство, близки, приятели.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2019/05/18 последна редакция в 2:30 PM
Източник : | Снимка :
1245 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки