Заев призова депутатите да одобрят промените в конституцията на Македония

      Публикувано на Thursday, 10 January , 2019      241 Прегледа     
Заев призова депутатите да одобрят промените в конституцията на Македония

  • Европа

Македонският премиер Зоран Заев призова тази вечер депутатите да подкрепят промените в конституцията, като каза, че това е историческо решение, което ще вкара Македония в ЕС и НАТО, съобщи Радио „Свободна Европа“„Ние сме поколението, което решава проблемите. Имаме ясно потвърждение на македонската идентичност, и македонския език ще се използва свободно навсякъде, заяви македонският премиер Зоран Заев в обръщението.

То стана на фона на протест срещу „националното предателство“ пред парламента, при който до инциденти не се стигна.

Той бе организиран отдвиженията „Твърдолинейни“ и „Македония блокира“.

За промени на конституцията, включително промяна на името на страната на Република Северна Македония съгласно Преспанското споразумение с Гърци от лятото на миналата година, е необходимо мнозинство от две трети – 80 депутати в 120-местния парламент.

Такова мнозинство още не е осигурено твърди албанската партия Беса на Билял Касами. Преговорите забуксуваха при исканата от Беса поправка – да се заличи фразата „македонско гражданство“ и вместо нея да пише „граждани на Северна Македония“.

Но от управляващата партия СДСМ заявиха, че са си осигурили „80 или повече гласове“. „Очакваме гласуването да стане в петък“, заяви Александър Кирацовски.

Премиерът Заев е приел на среща вчера с лидера на Алианс за албанците Зиядин Села предложението, което се отнася за частта в преамбюла на конституцията „гражданите, които живеят в границите“ да бъде заменена с „гражданите на Македония, македонския народ, и част от албанския народ, част от турския народ, част от влашкия народ“.

Втората приета поправка е за „еднаква грижа на държавата към всички граждани, които живеят в диаспората на македонския народ и другите общности, които живеят в Македония“, подчерта премиерът.

Прието е допълнение в конституционния закон по отношение на Косово, където, освен четирите съседни на Република Македония страни, се вписва и петият съсед, признат от Скопие – Косово.

Депутатите от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха на заседанието, а лидерът ѝ Християн Мицкоски заяви, че конституцията и името на страната се променят по недемократичен начин и обеща протести.

Заседанието на парламента продължава утре.

“Последните информации до този момент са, че няма да има изненада, че промяна ще има и ще бъдат гласувани с 80 депутата конституционните промени. Македония ще приеме името Северна Македония, което не е толкова проблематично, колкото са проблематични правата на малцинствата в преамбюла на конституцията. Цялата борба се води около новите промени около преамбюла на самата конституция“, коментира по-рано днес пред БНР македонският журналист Владимир Перев.

Амнистията е ключовият фактор, който на Заев му донесе нужния брой на депутати ВМРО-ДПМНЕ, тези 8 души, с които той постигна бройката от 80, каза той в интервю за предаването “12+3“.

Проблемът настава с албанските партии, които се борят за повече място за своите национални права, повече места за представителите в администрацията, в политиката, в полицията, дипломацията и така…

“Това е най-тежкият и най-проблематичният въпрос, който ми поставяте”, коментира той готовността на македонското общество за промяната на името.

“Македония има две групи население – едната е тиха и мирна, и която е съгласна с промяната на името, само да престане агонията на тая държава, която просто няма акт за своето съществуване, да кажем на турски “няма тапия“. И втората по-малката, по борбената група, която и в този миг демонстрира в парламента с призива “името не го даваме“. В тази група са националистите и част от религиозните структури на Македония, политизираните религиозни структури“.

“Зад всички тях седи силната ръка или големите пари на руското разузнаване, конкретно приятелите и близките хора около Путин“, посочи още той.

Етикети:
Категория Европа | 2019/01/10 последна редакция в 8:30 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
242 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки