Начало Лондон Захариева: Преходният период след Brexit бе акт на добра воля от ЕС

Захариева: Преходният период след Brexit бе акт на добра воля от ЕСКатегория Лондон | 2018/02/01 at 2:00 PM | 44
Коментари ->> Добави Коментар

България отхвърля възможността Европейският съюз да наложи статут на второкласно членство на Великобритания чрез 21-месечния преходен период след Brexitопределяйки го по-скоро като акт на щедрост.

Това е акт на добра воля от европейска страна, че приехме този преходен период“, казва външният министър Екатерина Захариева в интервю за Bloomberg във вторник от Брюксел.

„Не ние поискахме преходен период, не беше наша идея, ето защо не е правилно, когато казват „Вие ни направихте васална държава“. Те поискаха това“, коментира тя.

Евроскептиците в партията на консерваторите на британския премиер Тереза Мей, например потенциалният кандидат за лидерския пост Джейкъб Рийс-Мог, използват често фразата „васална държава“, за да опишат преходния период, предложен от ЕС.

Ако Великобритания приеме предложението на ЕС по споразумението, тя ще напусне съюза през март 2019 г., до голяма степен запазвайки същите отношения като сега, но без правото на вот. Някои британски депутати се опасяват, че това може да означава ЕС да приеме закони, които ще навредят на страната.

Великобритания не трябва да се тревожи, казва Захариева, тъй като тя ще има право да присъства на някои срещи, на които се взимат решения, по време на преходния период. Тя обаче няма да има право на глас, защото „дори не каним Норвегия и Швейцария“, които са обвързани с единния пазар, допълва тя.

Преговорите между Великобритания и останалата част от ЕС по преходния период ще започнат през следващите няколко дни, след като съюзът вече одобри преговорната си позиция в понеделник.

Преходният период би трябвало да продължи до края на 2020 г., като дотогава Лондон и Брюксел искат да имат сделка по бъдещите отношения, макар че някои страни все още подкрепят идеята междинната договорка да може да бъде удължена.

Ако нещо се случи и се нуждаем от още време, можем отново да отворим темата“, коментира Захариева. „Но сега сме едва в началото, затова не трябва да обмисляме други дати, тъй като е по-добре и за двете страни преходният период да не продължава завинаги“.Етикети: # # # #
Категория Лондон | 2018/02/01 at 2:00 PM
45 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Инвестор | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама