Започват Рождественските пости

      Публикувано на Sunday, 15 November , 2020      705 Прегледа     
Започват Рождественските пости

  • България

От днес започва Рождественският пост, установен в чест на раждането на Спасителя.
За православните християни 40-дневното въздържание от храна с животински произход е период за молитва, покаяние и духовна концентрация

Постът е старо и изпитано през вековете средство за духовно пречистване. Ако приемът на постна храна не бъде съчетан с искрена молитва, изкореняване на лошите навици, взаимно опрощаване и проява на милосърдие, то въздържанието се превръща в обикновена диета, убедени са вярващите:

„Човек да се устреми към доброто, към положителните неща, към любов към ближния. Постите в последно време се превърнаха в мода“;

„Хората трябва да постят, това нещо има голямо значение за християните и това е уединение и със себе си и с Господ“;

„Обичам постни ястия, но не спазвам поста строго“.

Коледният пост продължава до 24-ти декември. Църквата призовава хората, за които периодът е дълъг и изтощителен, да съкратят дните на въздържание.

В навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни – с взаимно опрощение и заговяване (консумиране на блажна храна), с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни.

Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, се консумира и риба.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене.

Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря, съобщава на страницата си Св. Синод.


Етикети:
Категория България | 2020/11/15 последна редакция в 10:46 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
706 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки