Заради Брекзит – 1,3 трилиона долара и 7000 работни места изтичат

      Публикувано на Saturday, 23 March , 2019      582 Прегледа     
Заради Брекзит – 1,3 трилиона долара и 7000 работни места изтичат

  • Брекзит

Банките и другите финансови компании пренасочват активи и работни места от Обединеното кралство, тъй като страната се движи към Брекзит, макар и с отлагане.Великобритания ще се оттегли на две дати – ако има сделка – до 22 май, ако не – до 12 април.

Въпреки че датата няма да е първоначално очакваната, излизането на Великобритания вече се отразява.

Финансовите компании във Великобритания обявиха планове да прехвърлят 1 трилион паунда ($ 1,3 трилиона) в Европейския съюз, според консултантската компанияЕrnѕt & Yоung.

По-ранната оценка беше за £800 милиарда ($1.1 трилиона).

Много банки са създали нови офиси в Германия, Франция, Ирландия и други страни от ЕС, за да запазят регионалния си бизнес след Брекзит. Това означава, че те също трябва да преместят значителни активи там, за да удовлетворят регулаторните органи на ЕС.

Други компании раздвижват активите си, за да защитят клиентите си от дивите колебания на пазара и внезапните промени в регулирането, които биха могли да съпътстват разрива между Великобритания и нейния най-голям търговски партньор.

Индустрията на финансовите услуги възлиза на около 12% от икономиката на Обединеното кралство и наети в нея са 2,2 милиона души. Еrnѕt & Yоung е проследила 222 от най-големите компании за финансови услуги в Обединеното кралство след референдума за Брекзит през юни 2016 г.  Консултантската компания посочи, че е налице “постоянно увеличение” в броя на компаниите, които обявяват, че преместват служители, операции и активи заради Брекзит.

Броят на работните места от финансовия сектор, които ще бъдат преместени от Обединеното кралство в близко бъдеще, възлиза на 7 000, според EY. Според доклада това ще струва на Великобритания поне 600 милиона британски лири (794 милиона долара) от загубени данъци.

Крайният мащаб на изселването вероятно ще зависи от условията на развода и кога той се случва.

Английската централна банка заяви, че последиците от този сценарий ще бъдат по-лоши от финансовата криза от 2008 г. За финансовите институции един твърд Brexit би бил кошмар и те предприемат стъпки за ограничаване на щетите.

Дъблин ocтaвa нaй-пoпyляpнaтa дecтинaция зa пpeмecтвaнe, ĸaтo 28 ĸoмпaнии ĸaзвaт, чe имaт нaмepeниe дa oтвopят дeйнocт тaм, нo Фpaнĸфypт, Люĸceмбypг и Πapиж cлeдвaт в ĸлacaциятa c мeждy 21 и 18 фиpми.

Седмици преди очакваното излизане, което вече не е актуално, “Франс прес” прави преглед на силните и слабите страни на британската икономика. Икономическата активност във Великобритания се е развиваше динамично през месеците след референдума за Брекзит, но несигурността около излизането от ЕС оказва влияние върху доверието на компаниите и потребителите.

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) се забави забележимо до 1.4 процента през 2018 година спрямо 1.8 процента през 2017 ги 2016 година и дори 2.3 процента през 2015 година, сочат данните на Британската статистическа служба.

През 2019 година БВП би могъл да се увеличи едва с 0.8 процента, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и с 1.2 процента според Банк ъв Ингланд (Bank of England) и то при хипотезата за Брекзит със споразумение с ЕС.

Изправени пред несигурнoстта около условията за излизане от ЕС, компаниите са намалили инвестициите си.

Те са се понижили с 1.4 процента през последното тримесечие на 2018 година спрямо предходното, обяви ОИСР.

Става дума за четвърти пореден тримесечен спад, което е невиждана черна серия от международната финансова криза.


Категория Брекзит | 2019/03/23 последна редакция в 7:30 PM
Източник : Вести | Снимка : Google
583 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки