Начало България Защо 25 март ще се окаже най-краткият ден тази година – само 23 часа?

Защо 25 март ще се окаже най-краткият ден тази година – само 23 часа?Категория България | 2018/03/25 at 9:00 AM | 59
Коментари ->> Добави Коментар

През изминалата нощ в 3:00 ч. след полунощ преместихме стрелките на часовниците си с един час напред.

Така страната ни премина към лятното часово време. То дава възможност да оползотворим по-добре дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.Лятното часово време ще остане в сила до 28 октомври, когато ще върнем стрелките на часовниците към зимното часово време.

За първи път у нас лятното часово време се въвежда през 1979 г., а за първи път в Европа това става през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня.

В последните години дебатът за местенето на стрелките е на дневен ред и в Европейския парламент (ЕП). Смяната между лятно и зимно време обаче няма да отпадне скоро. През 2017-а парламентът гласува резолюция, с която призоваваЕвропейската комисия да проучи и оцени ефектите от местенето на часовниковата стрелка както върху здравето, така и върху енергийната ефективност.

Любопитно е, че вотът по темата беше предшестван от оживен дебат, в който един от главните герои се оказа винената мушица.

Винената мушица, позната още като винарка, е изключително полезна при провеждането на научни изследвания, а в пленарната зала в Страсбург бяха цитирани десетки такива. Радетелите на премахването на смяната на времето приведоха данни, според които тя води до увеличаване на инфарктите, пътните произшествия и вредните емисии, влошена концентрация на учениците и по-нисък млеконадой.Етикети: #

Категория България | 2018/03/25 at 9:00 AM
60 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дарик Нюз | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама