Защо ни боли гърба?

      Публикувано на Saturday, 27 April , 2019      517 Прегледа     
Защо ни боли гърба?

  • Здраве

Знаете ли, че ако от праг или по-високо стъпало се наведете и вдигнете кофа с 10 литра вода,

това ще постави напрежение от около 750 кг върху свръзката на най-ниския ви гръбначен прешлен и опашката?Гърбът не може да издържи дълго на такъв тормоз, а почти всяка физическа дейност в живота е свързана с натоварването му.

Германската агенция ДПА предупреждава за опасностите и дава съвети за щадене и справяне с болките в гърба и кръста, като се допитва до официалните държавни препоръки и мнението на специалисти.

Според германската статистика болките в гърба и кръста са от най-разпространените оплаквания сред хората. До голяма степен те се дължат на

лошата поза при седене
– и неправилно използване на гръба вместо на краката при вдигане на тежки предмети.

Според специалистите значим фактор е и това, че продължителността на живота на хората в развития свят расте постоянно заедно с активните години от живота им, и това означава повече време, в което гръбнакът е подложен на стрес.

Освен това заседналият начин на живот е истински бич за гръбначната система, припомнят те, а голяма част от хората в Западна Европа и САЩ прекарват дните си пред компютър. Това се комбинира и с епидемията от наднормено тегло и затлъстяване, която расте в Европа и Америка, а допълнителните килограми натоварват кръста още повече.

Дори и емоционалният стрес има влияние върху гърба и болката, допълват експертите. Едно от израженията на стреса може да е напрягането на мускулите около гръбнака и когато състоянието е продължително, това да се превърне в постоянно, почти хронично терзание, а болката ще генерира още стрес и омагьосаният кръг ще се затвори.

Специалистите използват метафората за гръбнака като ветроходна лодка с мачта, която е стабилизирана с въжета. В човешкото тяло ролята на стабилизиращите въжета, които поддържат цялата конструкция здрава и права, се играе от мускулите. И също като въжетата – мускулите трябва да се поддържат в добра и стегната форма.

Най-доброто противодействие на порочния кръг на болка и стрес са физическите упражнения и спортуването, но също и мерките за душевния мир и понижаването на нивото на стреса.

Подходящи спортове за освобождаване на напрежението в гърба са плуване, каране на колело, йога или каквото ви е приятно, стига да ви раздвижва.

Не са препоръчителни в никакъв случай обаче спортовете или дейностите, които причиняват повече болка, вместо облекчение. Каква ще е реакцията към различните видове натоварвания е индивидуално.

Освен с физическите упражнения, човек трябва да положи грижи и за почивката на гръбначния стълб, като си осигури добър матрак, и това отново е изцяло лично усещане – за съжаление, няма обща рецепта. Но хората да не се заблуждават, че от изпробването за пет минути в магазина ще разберат дали един матрак е правилният или не. Да не се свенят, докато се уверят в избора си и да договорят възможност за връщане, в случай че не е, препоръчват германците.


Категория Здраве | 2019/04/27 последна редакция в 5:30 PM
Източник : Интернет | Снимка : BG Media
518 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки