Защо подценяваме захарта в храната на децата?

      Публикувано на Monday, 20 April , 2020      1930 Прегледа     
Защо подценяваме захарта в храната на децата?

  • Здраве

Родителите често подценяват захарта в храната, която дават на децата си. Това се установява в проучване на Max Planck Institute for Human Development в Берлин, както и от стоматолози и лекари от University of Louisville.

Проучването установява, че ¾ от родителите подценяват захарта в храна като портокалов сок, пица, плодови млека, кетчуп, зърнени закуски.
Най-голямата разлика и разочарование идва от храните, които се смятат за здравословни. Например, повече от 90% от участниците в проучването подценяват захарта в плодовите млека.

Установява се, че голяма част от родителите не контролират телесното тегло на децата си. Децата с висок боди мас индекс (BMI) имат родители, които силно подценяват количеството на захар, което приемат децата им.

Захарозата е дизахарид, съставен от глюкоза и фруктоза. Това е захарта, съдържаща се в захарната тръстика и захарното цвекло. Захарозата е най-разпространената хранителна захар.

Консумацията й във всички страни е изключително висока. Тя е евтина, лесно се произвежда и има високо калорийно съдържание.

Захарозата се съдържа още в картофите, ориза, житото. Влиза в състава на много кулинарно приготвени храни и напитки. Използва се като подсладител, обемна маса, консервант, овлажнител, коригент на консистенцията.

Съществуват категорични доказателства, че количеството и честотата на консумираните храни, съдържащи захароза, са най-важната причина за развитието на кариес. Тя покачва киселинността в устата до 200 пъти.

Кариесните лезии нарастват пропорционално на прибавката на захар в диетата.

Когато захарта се приема по време на основното хранене, независимо дали е храна или напитка, кариесът не се увеличава значително. Проблемът идва в честата консумация на захарни храни и напитки между храненията.

Приемът на шоколад четири пъти дневно значително увеличава кариеса, но най-силно е увеличението при тези, които получават карамел и бонбони между 22-30 пъти на ден и то между храненията.


Етикети:
Категория Здраве | 2020/04/20 последна редакция в 5:00 PM
Източник : Пулс | Снимка : Google
1931 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки