Затлъстяването е най-сигурното предупреждение за диабет тип 2

      Публикувано на Thursday, 18 July , 2019      651 Прегледа     
Затлъстяването е най-сигурното предупреждение за диабет тип 2

  • Здраве

Има много рискови фактори за отключването на диабет тип 2, но наднорменото тегло и затлъстяването са най-предразполагащите.

Според световната статистика 90% от хората със захарен диабет са с тегло над нормалното за ръста и възрастта им.
Над две трети от българите попадат в тази група, а диабетът сега е петата водеща причина за смъртност в света и тенденцията расте.

Това обясни проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Специализираната болница по ендокринология в София и ръководител на Клиничния център по ендокринология към Медицинския университет, в първата от поредица предстоящи лекции, посветени на диабета. Академията за здравни журналисти “Часът на диабета” се организира от фармацевтичната компания “АстраЗенека България” с подкрепата на посолството на Великобритания у нас.

Освен наднорменото тегло, наличието на високо кръвно налягане и отклоненията в липидния профил (дислипидемия) са предупредителни знаци за наличие или риск от диабет тип 2. Кръвната захар вече не е достатъчен показател за диагностицирането на болестта, защото тя се влияе изключително много от стерса и може да варира отвъд здравословната норма, дори при здрави хора. Измерванията й, за да се потвърди диагнозата трябва да се повторят поне два пъти.

По думите на проф. Танкова основна причина за високата смъртност при диабетно болните са сърдечно-съдовите усложнения в следствие на заболяването. При половината от хората с диабет има микро- и макросъдови увреждания, а при между 10 и 20% – сърдечни заболявания, които водят до съкращаване на живота.

Съдовите усложнения могат да се установят и да помогнат още при поставянето на диагнозата на диабета. Честотата им в хода на заболяването е пряко свързана с честотата на периодите с повишена кръвна захар, както и с нейната степен. Микросъдовите усложнения засягат малките кръвоносни съдове в очите (ретинопатия), бъбреците (нефропатия) и крайниците (невропатия), а макросъдовите могат да доведат до опасни за живота инциденти като инсулт и инфаркт.

Затова лечението на диабета изисква многостранен подход. Освен към ранно постигане на стабилен контрол на кръвната захар, лекарите трябва да се стремят и към ранно овладяване на сърдечно-съдовите рискови фактори и усложнения. Доказано е, че дори умерено редуциране на теглото – например с 2-5% от индекса на телесната маса, значително намалява рисковете за сърдечно-съдови болести. Отслабването е и най-добрият подход и като цяло при захарния диабет, макар че при много пациенти то е трудно.


Категория Здраве | 2019/07/18 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
652 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки